Slipjacht in Junne

JUNNE – De omgeving van Junne was zaterdag 15 februari het decor van de slipjacht en wie dat wilde, kon getuige zijn van een traditie met een rijk verleden. Jagen achter de meute aan is een sport maar ook vooral een spel van ruiters, paarden en honden.

De geoefende ruiters van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV) vertrokken met hun getrainde paarden met ingevlochten manen vanaf de voormalige houtzagerij De Witte Delle. De foxhounds volgden onder luid geblaf het getrokken spoor van vossengeur op de voet gevolgd door de behendige amazones en ruiters. Onder leiding van de Master jaagde de meute bloedhonden geflankeerd door de Whippers-in op de vos.

De vos

Er wordt niet meer echt gejaagd op de vos want de slipjacht is een nagebootste vossenjacht. De meute van een dertigtal foxhounds jaagt een van tevoren getrokken reukspoor na. Dit reukspoor is gemaakt van opgevangen ontlasting van een pelsdier dat in jute doeken (de slip) is bewaard. Het spoor is voorafgaand aan de jacht over de route getrokken door een loper. Op kilometers afstand hoor je al het huilen van de meute. Het is een spectaculair gezicht om de honden te zien draven door de weilanden om onder de geur te blijven en zo het spoor te kunnen blijven volgen. Er waren door de loper diverse waaiers in het spoor gemaakt om het voor de honden zo spannend mogelijk te maken.

De rode jachtrok tekende mooi af in het afwisselende landschap van Junne. Het tenue van de leden der KNJV bestaat voor de heren naast de rode jachtrok met een grijze kraag uit een lichtgekleurde rijbroek. De dames dragen een zwarte – of blauwe jachtrok, eveneens met een grijze kraag en ook een lichtgekleurde rijbroek.

De slipjacht verliep zeer goed, de honden, in vaktermen de hounds, hebben goed werk geleverd. De bodem was wel nat maar niet te zwaar. Het weer was goed maar er werden sowieso een aantal ‘checks’ gemaakt. Dit zijn tussenstops tijdens de jacht, waardoor de honden verzameld worden en even kunnen rusten en koelen bij een sloot of ven. Voor de ruiters is dit het moment om even te genieten van een drankje, de zogenaamde ‘sherrystop’.

Vroeger was de beloning voor de meute het vangen van de vos, tegenwoordig is de beloning, ‘the kill’ een groot stuk koeienpens. Daar genoten de honden zichtbaar van.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.