Scoutinggroep Nieuwleusen bestaat 25 jaar

NIEUWLEUSEN – Afgelopen zaterdag vierde De Gold’n Zende scoutinggroep haar 25-jarig jubileum. De vereniging is actief sinds november 1994. De mensen van het eerste uur, die begonnen zonder scoutingachtergrond, zijn nu uitgegroeid naar een leidinggroep hoofdzakelijk uit ‘eigen kweek’ en met enthousiaste jeugdleden die zijn doorgestroomd naar het leidingteam.

“Op die manier, nu anderhalf jaar geleden, ben ik ook begonnen”, zegt voorzitter Gerrita Westerman-Hartkamp in haar openingswoord. Onze zonen werden lid van de scoutingroep. Ik kwam regelmatig kijken en zo ben ik erbij betrokken geraakt. Ik heb bijgeleerd over de scoutingwereld en heb veel respect voor de leiding die er elke week vrijwillig voor de kinderen is. Scouting staat voor uitdaging: We bieden leuke en spannende activiteiten, waarmee kinderen worden uitgedaagd om zich persoonlijk te ontwikkelen.”

“Het is bijzonder om te zien hoe de kinderen samenwerken en hoe de leiding hen stimuleert zelf na te denken om een opdracht te laten slagen. Zo krijgen de welpen (de jongere kinderen) bijvoorbeeld de opdracht om spullen te ruilen. Ze gaan samen aan de wandel door het dorp, beginnen met een theezakje en komen uiteindelijk met spullen van meer waarde terug. Een spannende opdracht, want ze moeten mensen aanspreken. Wij stimuleren met onze vereniging ook de jeugd om minder achter het beeldscherm te zitten,” zegt Gerrita. Het motto is: “Avonturen kun je niet downloaden, die beleef je bij scoutingvereniging ‘de Gold’n Zende’.

Start scoutinggroep

“In de jaren 60 was er een groep actief in het Palthebos, daarna in de jaren 70 hadden ze een boerderij als uitvalsbasis, het toenmalige onderkomen van de SMON op de plek waar nu Helios is”, blikt Gerrita Westerman terug. In de jaren 90 had scouting Overijssel het zogenaamde ‘witte vlekkenplan’. Men keek in welke gemeente geen scoutinggroep actief was, Nieuwleusen was zo’n gemeente. In samenwerking met de SMON werd in 1994 een scoutinggroep opgezet met als locatie de kantine van de IJsvereniging. Het wapen van de gemeente Nieuwleusen, met de gouden zeisen, was de inspiratiebron voor de naam.

Aan eind van het millennium was de vereniging toe aan een eigen gebouw. Er lag een voorstel om samen met de schietvereniging en de motorclub De Zweef, één groot gebouw neer te zetten. Echter dit plan sneuvelde. Met de Zweef kreeg de Scouting uiteindelijk op de huidige plek een eigen clubgebouw, dat met eigen leden en in vrije tijd werd neergezet.

“Terugkijkend kenden ook wij de afgelopen 25 jaar pieken en dalen. Momenteel zijn 32 kinderen lid. Het is bewonderingswaardig hoeveel mensen zich inzetten voor de scouting in Nieuwleusen, aldus Gerrita. Tenslotte doet voorzitter Gerrita nog wel een oproep: “Wij als scoutinggroep zijn en blijven op zoek naar begeleiders voor de speltakken. Dus ouders, kom eens langs en ervaar wat scouting is en doet.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.