Provinciale wegenbelasting gelijk in 2020

(Ingezonden mededeling)

Goed nieuws voor de inwoners van Overijssel. De provinciale wegenbelasting blijft namelijk gelijk in 2020. Dit geldt niet voor iedere provincie. Veel Nederlanders hebben geen idee wat de provinciale wegenbelasting is. Iedere provincie mag ‘opcenten’ vragen van inwoners die een motorvoertuig hebben. Hoe hoog dat tarief is, daar is de provincie vrij in. De verschillen in tarieven tussen de provincies zijn behoorlijk groot.

Waarom betalen we provinciale opcenten?

Een deel dat de Belastingdienst jaarlijks int aan motorrijtuigenbelasting gaat naar de provincies toe. Voor de provincie is de provinciale wegenbelasting de enige mogelijkheid om belasting te heffen bij inwoners. Niet iedere inwoner betaalt dus belasting aan de provincie. Mensen zonder motorvoertuig hoeven niets te betalen. De rijksoverheid bepaalt ieder jaar het maximumbedrag van de opcentenheffing. De provincie heeft zelf de vrijheid om tot aan dat maximum een bedrag van zijn inwoners te vragen. Het bedrag dat wordt binnengehaald, wordt besteed aan mobiliteit, maar ook aan andere zaken. De provincie is niet verplicht om het geld alleen te besteden aan zaken die ten goede komen aan de autobezitter.

Duurste en goedkoopste provincies

In Drenthe en Groningen betaalt men de meeste provinciale opcenten met respectievelijk 92 en 91,8 procent. Het tarief is uitgedrukt in procenten op basis van de wegenbelasting die ook al betaald wordt aan de landelijke overheid. In Noord-Holland en Utrecht betalen de inwoners het minst, respectievelijk 67,9 en 73,6 procent. Met 79,9 procent zit de provincie Overijssel wat in het midden.
Maar liefst vijf provincies verhogen de tarieven volgend jaar. In Overijssel blijft het dus gelijk. Gelderland is de enige provincie waar het tarief daalt. Daar betalen inwoners volgend jaar twee procent minder aan de provinciale wegenbelasting.

Verlaag vaste lasten van de auto

Autorijden is duur. Ook als de auto veel bij huis staat, betaalt men maandelijks veel aan vaste lasten, zoals de wegenbelasting en autoverzekering. De wegenbelasting is afhankelijk van het type brandstof van de auto en het gewicht. Hoe lichter de auto, des te lager de wegenbelasting is. Bij de autoverzekering zijn er mogelijkheden om zelf voor de goedkoopste autoverzekering te kiezen. De goedkoopste autoverzekering vergoedt alleen de schade die de autobezitter met zijn auto aan een ander of andermans spullen aanricht. Dit is de wa verzekering en deze is voor iedere autobezitter verplicht. De autoverzekering kan men vrijwillig uitbreiden met een beperkt-casco- of allriskverzekering, waarbij ook schade aan de eigen auto (deels) vergoed wordt. Of dit een goede keuze is, is afhankelijk van de leeftijd van de auto. De verzekeraar bepaalt de vergoeding op basis van de dagwaarde van de auto en bij oudere auto’s is deze vaak lager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.