Oeps, poes weg en drachtig terug!

OMMEN – In Nederland leven zo’n drie miljoen huiskatten. Daarnaast zijn er nog bijna één miljoen katten die aan hun lot zijn overgelaten, verwilderd of in het wild geboren zijn. Een deel van de huiskatten staat soms voor kortere of langere tijd niet onder toezicht van de eigenaar. Ze zijn ontsnapt. Samen met de verwilderde katten vormen ze een gevaar in het verkeer, voor zichzelf en de beschermde inheemse fauna.

“Vaak zijn mensen echt wel van plan om hun poes te laten steriliseren omdat ze geen nakomelingen willen maar dan is de poes plotseling naar buiten geglipt”, legt dierenarts Marion van Dijk die al vijftien jaar verbonden is aan de dierenkliniek in Ommen uit. “Oeps, poes weg en wat nu?”

Niet monogaam

“Zodra een poes krols is, mauwt ze om aandacht te krijgen. Ze krijgt direct een eisprong wanneer ze gedekt wordt door een kater die al op de loer ligt”, legt Marion uit. Poezen zijn niet monogaam en kunnen tijdens een krolse periode meerdere keren door verschillende katers gedekt worden en die krolse periodes kunnen om de drie weken plaatsvinden. De kans dat een poes gedekt wordt, is dus vrij groot.

Asielen overvol

“Dit noemen we de ‘oeps-nestjes’ en dit is natuurlijk heel leuk om te zien en meestal worden er wel weer nieuwe eigenaren voor gevonden. Een groot nadeel is dat hierdoor de asielen met heel veel poezen en katers blijven zitten”, legt Marion uit. Om dit soort ‘oeps-nestjes’ te voorkomen, raadt Marion aan om poezen al vroeg te steriliseren en katers te laten castreren. In de asielen worden poezen en katten direct geholpen voordat ze geplaatst worden. Zodra ze zwaarder zijn dan 500 gram en goed gezond zijn, kunnen ze al gesteriliseerd of gecastreerd worden.

Vangacties

De populatie katten is te groot en daarom worden soms bij veehouders vangacties gehouden. De gevangen katers en poezen worden geholpen en weer teruggeplaatst. “Het voorkomt een hoop dierenleed want de katers die nog in tact zijn gaan op zoek naar poezen en andersom ook. Het komt dan ook voor dat ze de weg oversteken en dood gereden worden”, vertelt Marion. Nog schrijnender is het wanneer er voor de kittens geen nieuwe eigenaren gevonden worden en ze gedumpt worden. Om dit dierenleed te voorkomen, biedt de dierenkliniek de castratie of sterilisatie in februari met een flinke Valentijns korting aan.
“Denk goed na voordat je een poes of kater neemt en zorg ervoor dat een ‘oeps-nestje’ jou niet overkomt”, is het advies van de dierenarts.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.