Lampie: Ommen aan zee

Nee, daar lag het niet aan. Het weer was aangenaam. Mild. Zonnig. Heerlijk. Geen klagen. Zeker niet voor de tijd van het jaar. Oké, Pluvius had zich een dag eerder niet onbetuigd gelaten. Het had behoorlijk geplensd. En gewaaid! Hier en daar een plasje als stille getuige. Bovendien was het drassig. Lopend met mijn hengeltje over de dijk aan de westkant van woonwijk De Dante kreeg ik plots een paniekaanval. Versnelde hartslag. Puffen. Blazen. Ik had de Stentor beter met rust kunnen laten enkele uren daarvoor, maar dacht: even snel ‘koppen snellen’. Stelletje onheilsprofeten. Paniekzaaiers. Een artikel over de stijgende zeespiegel en de opwarming van de aarde greep me bij de strot. Dat is te zeggen: overdrachtelijk gezien.

Even voor de goede orde. Ik nam het epistel aandachtig door, van a tot z. Jááá, dacht ik, nog eventjes en ik sta met mijn rubber laarsjes continu in het water. Zelfs in de woonkamer. Ga ik dat nog meemaken op mijn oude dag? Nee toch? In het krantenartikel werd melding gemaakt van een boek, getiteld ‘Het water komt’. Op termijn spreken we niet meer over het bosrijke Ommen, maar Ommen aan zee. O…, en steden als Haarlem, Rotterdam en Den Haag dan? Verdronken asfalt. Verzonken steen. Verzwolgen door de Noordzee en zijn alsmaar stijgende waterlijn. Nu had ik altijd wel een oplossing in gedachten als het water van het kanaal al te zeer ging stijgen, en wel de dijk doorsteken aan de westkant.

Alleen indien code rood van kracht is hoor. Liever Dalfsen en Nieuwleusen onder water dan Ommen en Hardenberg. In tijden van nood is het ieder voor zich. Ja…, nee…, natuurlijk, alleen in uiterste nood! Wil best meehelpen om waterellende te voorkomen. De kachel een paar graden lager als je naar bed gaat en zo, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat mijn voornemens dikwijls stranden in goede bedoelingen. Twee, drie keer gaat het goed tot ik op zekere dag slaapdronken naar boven hobbel en de thermostaat vergeet terug te draaien. Bovendien word ik er ook wel wat moedeloos van. Keurig afval scheiden en in Afrika flikkeren ze de rotzooi zo van zich af. En het Twingootje loopt gewoon op benzine.

Heb wel een foldertje van ‘Hennie van de pomp’ gekregen over schonere benzine. E3 plus of zoiets. Beter voor het milieu. Heb beloofd dit te zullen doornemen. Moet nog gebeuren. Weet niet meer waar ik de folder gelaten heb. Maar goed, het stijgen van de zeespiegel stopt echt niet als Lampie op schonere benzine gaat rijden. Of elektrisch. Klinkt wat cynisch. Mijn luiheid wint het van mijn idealen als ik denk dat het geen impact heeft. Dan ga ik wijzen naar Russen en Chinezen, die er ook geen flikker aan doen. Plots zie ik in gedachten een kraan wijd openstaan en zie mezelf krampachtig dweilen, dweilen en dweilen, wanhopig dweilen. Waarom nu juist dit kinderversje door mijn hoofd spookt, geen idee, ‘Alle eendjes zwemmen in het water, falderalderiere, falderalderare.’ Hopelijk alleen de eendjes…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.