Juf Janny Dankelman neemt afscheid van de Sint Bernardusschool

OMMEN – Het zit erop. Na bijna 20 jaar neemt juf Janny Dankelman afscheid van de Sint Bernardusschool. Ze heeft heel wat kinderen onder haar hoede gehad. Op de locatie aan de Nering Bögelstraat is uitgebreid afscheid van haar genomen.

Het scheelde overigens weinig of Janny was nooit in het onderwijs terecht gekomen. Al vroeg wist Janny dat ze eigenlijk iets met kinderen in het onderwijs wilde gaan doen maar het liep anders. Na het voortgezet onderwijs kreeg ze een commerciële baan bij Delta Lloyd en dat hield ze achttien jaar vol. Toen ze kinderen kreeg, stopte ze met werken en bleef thuis om er voor de kinderen te zijn. Ze ging op de basisschool helpen. De toenmalige directeur René Pillen merkte op dat het hart van Janny bij de kinderen lag en opperde haar om Pabo te gaan doen. Ze startte vrijwel direct met een opleiding voor onderwijsassistent en ging hier als een speer doorheen. Al gauw kreeg ze een aantal vaste uren op de basisschool. “Inmiddels hoor ik wel een beetje tot het meubilair”, grapt Janny. Ze voelt zich thuis op de school middenin Ommen.

Ze wordt ingezet in alle groepen van de school en assisteert de groepsleerkracht tijdens de werklessen. Nog mooier vindt ze het begeleiden van de individuele zorgleerlingen en kinderen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Wat haar vooral boeit, is het puberende brein. Ze heeft zich hierin verdiept en geeft een keer per jaar een informatieavond voor ouders met kinderen in groep acht.

“Niet één dag is hetzelfde en het is elke dag weer een verassing wat er gaat gebeuren, dat is het leuke van werken in het onderwijs”, motiveert Janny. “Zo’n laatste werkdag voelt wel een beetje vreemd, na zoveel jaren vraag je je toch soms even af hoe het straks gaat en hoe ik mijn tijd ga invullen. Ik heb wel al van heel veel mensen gehoord dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken omdat ik het dan wellicht nog drukker krijg dan nu. Ik heb wel al wat ideetjes over wat ik graag wil gaan doen maar dat komt straks.”

Marco Veneboer, directeur van de Sint Bernardus is lovend over Janny. “We gaan haar missen, Janny is de olie in de motor van onze school. Niets is voor haar te gek en ze staat altijd voor iedereen klaar. Het werk in het onderwijs doet ze met zoveel enthousiasme en positiviteit dat het aanstekelijk werkt op de kinderen en op haar collega’s”, aldus Veneboer.

“Ik heb het al die jaren met heel veel plezier gedaan”, blikt Janny terug. “Het is heerlijk om met kinderen te mogen werken. Natuurlijk zijn de omstandigheden tegenwoordig anders dan toen ik begon maar de kinderen zijn bijna allemaal hetzelfde gebleven en elk kind is uniek.”

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.