Het Boek van de Week

‘Het sprookje van de eeuwige zomer’ van Susan Crandall

Tally James ziet op het landelijke nieuws dat haar jongere broer Walden van moord wordt verdacht. Hij zou samen met twee anderen en onder invloed van een sekteleider brand gesticht hebben, waarbij een man omgekomen is. Tally is in alle staten, ze kan zich niet voorstellen dat haar eens zo zachte broertje in een moordenaar veranderd is. Ze reist onmiddellijk af naar Mississippi om hem bij te staan.

Weggelopen

Het is 1972, Tally is al negen jaar niet meer in haar ouderlijk huis geweest. In 1963 nam ze als zestienjarige de benen. Het disfunctionele gezin waar ze in opgroeide viel na de dood van haar vader uit elkaar. Alleen haar oude grootmoeder, die de eer van de familie en het familiebezit, de Pearl River Plantation, hoog probeert te houden, woont nog in Mississippi. En Walden, die nu in staat van beschuldiging is gesteld. Haar moeder, haar grote broer Griff en haar kleine zusje Dharma, allemaal zijn ze verdwenen, zoals zij zelf ook verdween naar Californië.

Buien

Haar oude vriend Ross, die haar ooit het leven redde, is de eerste waar Tally zich meldt. Hij is bereid Tally te helpen. Allereerst gaan ze op zoek naar grootmoeder Gran, daarna moet er een advocaat voor Walden geregeld worden. Terwijl Tally daarmee bezig is gaan haar gedachten steeds weer terug naar het gezin waarin ze groot geworden is.

Een vader met buien, vreemde buien die Tally niet begrijpt maar er zo goed mogelijk mee om probeert te gaan. Een moeder die meer belang heeft bij vrienden die het goede doel, ver weg of dichtbij huis, nastreven dan bij haar man en kinderen. Een grootmoeder die angstvallig een familiegeheim bewaart. En een stadje waar de familie James eigenlijk uitgespuugd is door de plaatselijke bevolking. Het is Tally die de vrede tussen al die mensen probeert te bewaren. Tot zij het ook niet langer aankan en zonder bericht vertrekt.

Broeierig

Susan Crandall vertelt op meeslepende wijze het verhaal van een jong meisje verstrikt in een hopeloze situatie waar ze toch steeds het beste van probeert te maken. De broeierige sfeer die zowel in het gezin als in het stadje heerst, de botsing tussen lang geleden en heden, tussen kinderverdriet en volwassen begrip, dat zijn de kernwoorden voor deze uitstekende roman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.