Grote interesse voor natuurbegraven in Ommen

OMMEN – Sinds begin dit jaar is de nieuwe Natuurbegraafplaats Hoogengraven in gebruik genomen. De begraafplaats, gelegen in de bossen nabij Ommen, is 25 hectare groot. De doelstelling van Natuurbegraafplaats Hoogengraven is om de natuur duurzaam te versterken, waarbij de verbinding tussen mens en natuur centraal staat.

Monique Kranendonk werkt als communicatiemedewerker op Hoogengraven: “Er is al veel aan natuurbeheer gewerkt. Toen in 2015 het idee ontstond om op deze plek een natuurbegraafplaats te realiseren, was het hele gebied bijna volledig dichtgegroeid. Oude planten zoals de jeneverbes, heide en verschillende korstmossen waar vroeger veel ruimte voor was, werden overwoekerd door voornamelijk de Amerikaanse vogelkers. Het diverse en open karakter met heide, bos en stuifzanden was vrijwel volledig verdwenen. We hebben in de afgelopen jaren de oude openheid voor een groot deel hersteld waardoor flora en fauna die kenmerkend zijn voor dit gebied weer ruimte krijgen.”

Natuurbegraven wordt steeds populairder. Een groeiende groep Nederlanders kiest ervoor om na de dood in de natuur te worden begraven. Volgens de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) waren er in 2019 zo’n 1.500 natuurbegrafenissen, terwijl de teller in 2013 nog bleef steken op 250 groene uitvaarten. Ook op Natuurbegraafplaats Hoogengraven merken ze dat de belangstelling voor natuurbegraven groot is. Kranendonk: “Juist de combinatie van de blijvende grafrust in combinatie met de zorg voor dit gebied spreekt mensen erg aan. Men hoeft zich geen zorgen te maken over de verlenging van grafrechten. Dat geeft veel rust ook voor de nabestaanden Bovendien: dankzij de altijddurende grafrechten, beschermen we het bos. Zo weten we zeker dat dit gebied voor altijd natuur blijft. Het gebied is 25 hectare groot en we geven de mensen de vrijheid om een plek te reserveren zolang die nog vrij is. Sommige plekken zijn door ecologische waarde uitgesloten voor graven en ook begraven we niet te dicht bij bomen om het wortelgestel te beschermen, maar verder is er ruimte genoeg om een eigen plekje te reserveren”, aldus Kranendonk.

Sinds afgelopen maand hebben medewerkers van Natuurbegraafplaats Hoogengraven hun intrek genomen in het nieuwe duurzaam gebouwde houten gebouw. In dit gebouw kunt u zeven dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur terecht. Naast begravingen, zijn de medewerkers aanwezig om informatie te verstrekken over alles rondom natuurbegraven. Tevens worden er (persoonlijke) rondleidingen gegeven en reserveren zij graven voor geïnteresseerden. Kranendonk: “Het leeft echt in deze regio. We merken dat mensen het fijn vinden om nu een plek te kunnen reserveren en een aanspreekpunt te hebben waar ze terecht kunnen met alle vragen. We voorzien hiermee in een behoefte die al lang aanwezig was in deze omgeving.”

Voor meer informatie over Natuurbegraafplaats Hoogengraven of het maken van een afspraak kunt u terecht op www.hoogengraven.org of bellen met 0529-208003.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.