‘Drugsgebruik is niet gewoon of normaal’

DALFSEN/OMMEN – Het drugsgebruik onder jongeren tussen de 15 en 22 jaar in het Vechtdal neemt hand over hand toe. Deze jongeren beginnen steeds vroeger met het experimenteren met drugs. Vanwege de serieuze signalen dat de drugshandel en het gebruik van drugs door jongeren toeneemt en de gezondheid in gevaar komt, trekt de politie aan de bel bij de gemeente. Hardenberg is al gestart met een doelgericht aanpak en dit jaar sluit Ommen hierbij aan.

Tien jeugdagenten het Vechtdal zijn actief bezig met het signaleren van problemen bij jongeren. Deze agenten komen tijdens hun diensten en nachtelijke verkeerscontroles bestuurders en minderjarige passagiers tegen die onder invloed van drugs zijn of waarbij sporen van drugs in het voertuig wordt gevonden. “We hebben bij de gemeente aan de bel getrokken toen wij de toename van het gebruik en de handel in drugs signaleerden. “Het aantal overtredingen is niet schrikbarend hoog maar wel zorgelijk”, legt Arjan Prins uit. Prins is jeugdcoördinator bij de politie in het Vechtdal en begeleidt dit traject vanuit de politie.

Helikopterview

“Anderhalf jaar lang hebben we alle drugsgerelateerde incidenten, tips en aanhoudingen in een systeem vastgelegd. Naarmate we meer informatie binnen krijgen, blijkt dat er steeds meer minderjarigen bezig zijn met drugsgebruik en drugshandel.” Prins heeft er oog voor, in het verleden was hij zelf jeugdagent in de gemeente Dalfsen. “Het contact met de jeugd en hun ouders vind ik erg leuk. Ik draag graag bij aan het oplossen van de problemen die in een gezinssituatie kunnen spelen”, legt hij uit. “Ik ben mij meer gaan toeleggen op jeugdcoördinatie vanuit een helikopterview en samen met de gemeente en een aantal andere organisaties hebben we vastgesteld dat voor drugsgebruik bij de jeugd extra aandacht en inzet noodzakelijk is.

“We constateren dat de jeugd het gebruik en de handel van drugs normaal gaat vinden, ze zien het niet als een misdrijf maar als een vriendendienst”, merkt Prins op. “In iedere vriendengroep hoe groot of klein deze ook is, zit er altijd wel eentje tussen die weet hoe je aan drugs moet komen. Zo kan iedereen vrij eenvoudig aan drugs komen.” Het spul komt de gemeentegrenzen binnen vanuit omliggende plaatsen zoals Dedemsvaart en Zwolle. In Ommen zelf zit geen coffeeshop waar het verkocht wordt. Het blijft een schimmige wereld van verschillende netwerken en er wordt niet graag over gepraat en al helemaal niet met de politie uit angst voor represailles. “De handel gaat veelal ook via social media via mobieltjes met de programma’s als Instagram en Snapchat”, vult Prins aan.

Drugscriminaliteit

Burgemeester Vroomen van de gemeente Ommen liet eerder al weten dat hij ongerust is over de toename van de drugscriminaliteit en dan vooral met het oog op de jeugd. Het college van B&W heeft aangegeven met gestructureerde aanpak te starten. Uit alle tips en aanhoudingen is een groep van ongeveer vijftien jongeren die op het randje van de misdaad balanceren in beeld gebracht. Deze jongeren en hun naaste omgeving zoals de ouders of verzorgers en familie zullen intensief worden begeleid door specifieke hulpverleningsorganisaties zoals het Instituut Trimbos en Tactus Verslavingszorg. De gemeente stelt speciaal voor dit project een kwartiermaker aan, die voorbereidend en uitvoerend werk zal verrichten.

Onder deze jongeren is van de illegale genotmiddelen cannabis verreweg het meest populair. Onder cannabis vallen hasj, wiet of marihuana. Het wordt meestal gerookt (blowen) en ook wordt het wel gegeten, bijvoorbeeld als spacecake, gedronken als wietthee of via verdamping in een vaporizer. “Er zijn bij de politie Ommen ook jongeren bekend die de zwaardere middelen met een ‘onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid’, zoals heroïne, cocaïne, amfetamine, MDMA, LSD en XTC-pilletjes en poedertjes gebruiken”, vult Prins aan.

Intensieve aanpak

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meldt dat landelijk gezien de achterstand op de zich razendsnel ontwikkelende internationale onderwereld groeit en dat Nederland zucht onder de drugscriminaliteit. Toch is Prins op lokaal niveau wat minder pessimistisch dan veel politici, bestuurders en opsporingsambtenaren die waarschuwen we het zo niet redden. ,,Ik heb echt het idee dat dat we op de goede weg zijn als ik kijk naar de aanpak in Hardenberg en nu ook in Ommen. De intensieve en integrale aanpak staat goed overeind”, legt hij uit. “De wet vereist ook dat wij handhavend zullen optreden en dat doen we ook maar daarnaast bieden we hulp en ondersteuning”, motiveert Prins deze aanpak.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.