Diverse nationaliteiten in Ommen

OMMEN – Een indrukwekkend landhuis, gelegen op een mooie locatie aan de Zeesserweg in Ommen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Als je er regelmatig langsrijdt dan vraag je je misschien wel eens af waar die mensen die daar lopen, vandaan komen. Het antwoord is interessant. Deze mensen komen uit Wit Rusland, Libanon, Jordanië, Palestina, Syrië en uit alle landen binnen de EU. Ze komen speciaal naar Ommen om te bouwen aan hun toekomst.

Marco Vlaming zwaait de scepter en voert het dagelijks beheer uit van de Stichting Olde Vechte. “Wat we hier doen is kortgezegd vormingswerk voor buitenlandse jongeren in sociale achterstandssituaties”, legt hij uit. Vlaming is zelf in 1976 als jonge jongen vanuit een kerkelijke activiteit bij de Olde Vechte beland. Hij is op zijn zestiende met het ‘clubwerk’ aan de gang gegaan. In 1987 heeft hij zijn diploma sociaal cultureel werk gehaald en tijdens deze opleiding mocht hij zijn stageperiode bij Olde Vechte doen en is er nooit meer weggegaan. In die tijd werd de stichting gesubsidieerd door de Provincie Overijssel, maar vanaf begin jaren negentig is er geen subsidie meer verstrekt. Vanaf dat moment is de stichting zelfstandig gaan werken en dat is gelukt. Naast zijn functie als directeur geeft hij zelf ook trainingen zoals systemisch werken en familieopstellingen. Het is mijn doel om mensen die dat zelf moeilijk vinden, de juiste weg te helpen vinden.

Ontdekken van talenten

Op de locatie worden trainingen aangeboden waarop mensen kunnen inschrijven. Wat het meest zichtbare in de omgeving is, is het vrijwilligerswerk dat vanuit het European Solidarity Corps wordt geregeld. Vlaming legt uit dat het hier gaat om jongeren die aan de slag gaan met een project bij een organisatie in een ander land. Zo komen buitenlandse jongeren naar Nederland, maar Nederlandse jongeren kunnen ook naar het buitenland om hun talenten te ontdekken en te groeien in hun vaardigheden. Deze jongeren willen iets goeds doen voor andere mensen of voor de samenleving in het gastland. Ze voeren praktische taken uit, in en rond Ommen. Ze helpen op de campings in het Vechtdal, op boerderijen in de omgeving, waaronder ook de Stichting ’t Olde Manegepeerd. En ze helpen met het aanleggen van tuinen bij particulieren. De campings zijn erg geschikt voor de doelgroep omdat de werkzaamheden gevarieerd zijn en er altijd meer mensen zijn. Werken in de bossen doen ze ook, echter daar doen ze minder sociale vaardigheden op.

Zelfstandig functioneren

De doelgroep bestaat uit langdurig werkloze jongeren die om welke redenen dan ook niet aan de bak kunnen komen, maar wel graag willen werken. Soms ontbreekt het aan basisvaardigheden en die worden aangeleerd. “De jongeren krijgen de verantwoordelijkheid voor de gewone dagelijkse dingen, zoals het doen van de boodschappen, het voor elkaar koken en het netjes houden van het terrein aan de Zeesserweg. Het zelfstandig functioneren wordt hierdoor gestimuleerd”, legt Vlaming uit. De duur van het verblijf van de jongeren varieert van twee maanden tot een jaar en zij hebben allemaal onderdak bij de Olde Vechte en de stichting heeft de beschikking over een aantal bungalows op de Camping Besthmenerberg. Op dit moment verblijven er zo’n veertig jongeren, verdeeld over beide locaties in Ommen.

Sinds kort heeft de stichting de beschikking over een busje, zodat meerdere jongeren tegelijk naar dezelfde werkplek kunnen. Ze hebben ook allemaal een fiets ter beschikking voor projecten dichterbij. De stichting staat open voor nieuwe kleinschalige projecten of werkadressen en het is mogelijk deze aan te melden bij Eddie Wolters (06-12909414). Informatie is ook te verkrijgen via info.oldevechte@gmail.com.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.