De leerlingen van het Vechtdal College Ommen verwarmen zichzelf op Warmetruiendag

OMMEN – Het is zo eenvoudig. Met de kachel een paar graden lager en een leuke warme trui aan kun je het klimaat al een beetje helpen. Dat deden de leraren en de leerlingen van het Vechtdal College dus ook op vrijdag 7 februari. Het was die dag landelijke Warmetruiendag, de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland.

Het Vechtdal College doet elk jaar mee deze klimaatactie om zo aandacht te schenken aan energieverspilling. Anne Marsman, facilitair coördinator van het Vechtdal College legt uit dat duurzaamheid al een aantal jaren een thema is op de school. Duurzaamheid is opgenomen in het strategisch beleidsplan en er is hiervoor een werkgroep samengesteld. De aandachtpunten als afval scheiden, zonnepanelen, sensoren voor verlichting, het aanbrengen van een warmtepomp zijn al direct bij de nieuwbouw in 2015 meegenomen. Hiermee heeft de school al een flinke voorsprong genomen op het actuele onderwerp duurzaamheid.

“Het gaat ons vooral om een stukje bewustwording. Dat we met elkaar als goede rentmeester van onze aarde gebruik mogen maken maar daarbij ook goed beheren”, legt Marsman uit. “Soms mag het ook wel een beetje minder, we gebruiken en verbruiken best heel veel en dat proberen we aan de leerlingen duidelijk te maken”, vult hij aan. Om de leerlingen actief mee te laten denken aan wat duurzaamheid betekent, heeft Anne Marsman een prijsvraag uitgeschreven. “Heb je enig idee hoeveel gas we besparen als heel Nederland op een dag een graad lager stookt”, is de vraag. De antwoorden druppelen binnen bij Marsman.

We verklappen in het Ommer Nieuws alvast het antwoord

Wanneer heel Nederland op een dag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO². Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van een megaton CO².

CO² is een gas dat in de lucht aanwezig is, maar waarvan de hoeveelheid de afgelopen 150 jaar flink is toegenomen. Dat komt door menselijke activiteiten. Vooral het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas ontstaat er veel CO². De uitstoot van dit gas is schadelijk voor het milieu. Het staat bekend als het broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt en deze opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Hierdoor kan het waterniveau oplopen en het klimaat veranderen. Daarom is het belangrijk om de uitstoot van CO² drastisch te verminderen.

“We hebben gelukkig vloerverwarming en die warmte blijft langer hangen en zorgt ervoor we het hier niet gauw te koud krijgen.” Er zijn maar weinig klachten binnengekomen bij Marsman en als een leerling het toch te koud kreeg, werd er al gauw een jas of een sjaal aangereikt want met koude vingers is het lastig schrijven. Bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van CO² is simpel; maak van elke koude dag een warmetruiendag en zet de verwarming altijd een graadje lager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.