De Holocaust Memorial Day is herdenken en voorkomen

OMMEN – Je kon er niet omheen en dat was precies de bedoeling. De Holocaust Memorial Day op maandag 27 januari. De wereld keek op deze dag vooral naar Auschwitz. Het is 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp van de nazi’s werd bevrijd. Meer dan een miljoen mensen, vooral Joden, vonden daar tussen 1940 en 1945 de dood.

Dat het nog altijd leeft onder de Ommenaren blijkt uit de grote groep toegestroomde mensen die zich verzamelde voor de voormalige synagoge op de hoek van de Varsenerpoort en de Middenstraat. Na een toepasselijk gedicht, dat werd voorgelezen door de voormalig stadsdichter Jannes Kuik, volgt een indrukwekkende stille tocht langs de woningen van voormalige Joodse inwoners van Ommen.

Fakkeltocht

Twee tamboers van muziekvereniging Soli Deo Gloria lopen voorop en de stoet volgt om vervolgens bij de plekken stil te staan die herinneren aan de Joodse geschiedenis en gezinnen uit de stad Ommen. Alle namen van Joden die woonachtig waren in de gemeente Ommen en de oorlog niet hebben mogen overleven, zijn genoemd. De kennismaking met deze mensen, hun betekenis voor onze samenleving, hun leeftijd, hun gezinssamenstelling maakte het heel voelbaar en extra bijzonder. Bij elke woning staan jeugdige voetballers van de voetbalclub uit Ommen en wordt een fakkel aangestoken, zevenentwintig in totaal. De fakkeltocht staat voor het herdenken om te weten wat er gebeurde en waarom, maar vooral ook om na te gaan op welke wijze herhaling voorkomen kan worden. Tijdens de stille tocht wordt ook aandacht besteed aan de gedenktekens, de Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) waarop de namen, de geboortedatum, de deportatiedatum en de datum van overlijden gestanst zijn van de mensen die door de nazi’s uit hun huizen zijn verdreven.

Opperrabijn Jacobs

De eenenzeventigjarige Binyomin Jacobs, die in 2008 is benoemd tot opperrabijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat is naar Ommen gekomen en spreekt bij de Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C van Raaltestraat de aanwezigen toe in zowel het Nederlands als in het Klassiek Hebreeuws. Hij vertelt dat hij niet alleen naar Ommen is gekomen om te herdenken maar ook om te waarschuwen.

“Tijdens de fakkeltocht zag ik dat u allen achter de fakkels aanliep. U koos allen de goede richting. U volgde als een lijdzame kudde naar de juiste plaats. Weet u, in de Tweede Wereldoorlog waren maar weinig mensen echt fout maar ook weinig echt goed. De meesten volgden als een kudde de verkeerde kant op. Zo kon het gebeuren dat tachtig procent van de Nederlands Joodse bevolking werd afgevoerd, zoals het zo steriel klinkt, om te verdwijnen door de schoorstenen van de crematoria. Het donkere gat van de vergetelheid”, aldus Beinyomin Jacobs, de opperrabijn.

Hij is onvermoeibaar in het bestrijden van intolerantie en vraagt tijdens zijn toespraak aan God een veilige plek om te mogen wonen waar dan ook ter wereld en vraagt Hem aan alle bewoners van de aarde shalom (vrede) te schenken.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.