Column: Hoe gaat het met vluchtelingen in Dalfsen?

In de winter van 2016-2017 verschenen er tien columns in de Oprechte Dalfser Courant over vluchtelingen in Dalfsen. Sinds die tijd zijn meer vluchtelingen met een vergunning (statushouders) in Dalfsen komen wonen. In een nieuwe reeks columns vertellen de medewerkers van Vluchtelingenwerk Dalfsen, hoe het nu met hen gaat. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en Eritrea vanwege de oorlogen en onderdrukking daar. Er zijn ook vluchtelingen uit andere landen die bijvoorbeeld vervolgd worden vanwege hun seksuele geaardheid.

Door: Vluchtelingenwerk Dalfsen

In deze column een verhaal over een jonge Syrische vluchtelinge. In het voorjaar van 2018 komt zij vanuit een asielzoekerscentrum (AZC) in het dorp Dalfsen wonen. Zij is op haar statushouderspasje 19 jaar maar in werkelijkheid is zij 17. Echter heeft ze geen papieren meer om dit aan te tonen. Op papier is zij dus niet meer leerplichtig. Haar jongere zus van 16 wel. Zij ging vanuit het AZC alle dagen naar school en spreekt al aardig Nederlands.

Onze 19-jarige gaat medio 2018 naar inburgeringslessen in Dalfsen: enkele ochtenden per week. De gemiddelde leeftijd in die groep ligt een stuk hoger. Zij voelt zich daardoor in deze groep niet echt thuis. Eind 2018, als zij inmiddels al een beetje Nederlands kent, maakt zij met de maatschappelijk begeleider van Vluchtelingenwerk Dalfsen kennis op het Deltion College in Zwolle. Daar is de zogenaamde Entree & Inburgering opleiding, waar mbo 1 en inburgeren worden gecombineerd in een voltijdse opleiding. Ze wordt getoetst en toegelaten en begint daar in januari 2019. Alle dagen naar school en in de loop van 2019 ook stage lopen bij een gastouderbureau. Eind 2019 is ze al voor drie inburgeringsexamens geslaagd, waarvan twee met het cijfer 9! De maatschappelijk begeleiders van Vluchtelingenwerk zijn trots op haar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.