Boek van de Week: ‘De vrouwen in het zwart’

Sydney, de jaren vijftig, de confectieafdeling van het warenhuis F.G.Goode’s. Alle verkoopsters van die afdeling dragen zwarte jurken, het is de bedrijfskleding. Door hun sobere kleding lijken de cocktailjurken en exclusieve modellen die in de rekken hangen nog prachtiger. Heel verschillend zijn de verkoopsters, Magda van de exclusieve modellen komt oorspronkelijk uit Hongarije. Met haar verfijnde continentale uitstraling staat ze veraf van de meer gewone dames van de cocktailjurken.

Vast patroon

Fay, hopeloos op zoek naar een geschikte echtgenoot, Patty die vast zit in een kinderloos huwelijk met een schapenkop (scheldwoord voor een plattelander) , Marga die feestjes afloopt en de exclusieve Magda, ze werken in een vast patroon, de dagen lijken op elkaar en de onderlinge verhoudingen liggen vast. Dat verandert met de komst van de scholiere Lisa. Zij wordt voor de drukke dagen rond kerst tijdelijk aangesteld.

Lisa

Zonder dat Lisa het zelf in de gaten heeft schudt ze de kussens op, met grote gevolgen voor sommigen van hen. Ze raakt bevriend met de berekenende Magda. Samen met Fay wordt ze op een feestje bij de uitbundige Magda thuis uitgenodigd, met grote gevolgen voor Fay. Patty beleeft een vreselijke nacht met haar schapenkop, waarna hij de benen neemt en zij ziek achterblijft. Marga blijft feesten, ze begrijpt niets van de veranderingen die plaats vinden. En onderwijl spant Lisa met haar moeder samen om een beurs voorde universiteit te krijgen.

Madeleine St. John

‘De vrouwen in het zwart’ is al in 1993 verschenen. De aanleiding voor deze herdruk is de verfilming van het boek. De film heb ik niet gezien maar het boek belooft alle goeds daarvoor. Auteur St. John zet met scherpe pen en rake karakters een minisamenleving neer, zoals die in het warenhuis heerst. De afdeling is luxe, calme et volupt√©, in haar woorden, maar er zindert van alles. Die sfeer, dat gevoel, weet St. John meesterlijk over te brengen in deze geestige en levendige roman.

Het boek ‘De vrouwen in het zwart’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en/of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.