Bijenvereniging Ommen over bloeiers en bestuivers

OMMEN – Begin februari, op een windstille dag laat de zon het kwik stijgen tot een graadje of 12. Op de vliegplank van de bijenkast is het een drukke boel. Vele honingbijen profiteren van het mooie weer en maken een reinigingsvluchtje. Enkele wagen het om al verder te gaan en komen terug met de eerste klompjes stuifmeel aan hun achterpoten. De route naar de bloeiende hazelaars is gevonden.

Het voorjaar staat voor de deur en binnenkort is er weer volop vliegverkeer. Vele insectensoorten gaan op zoek naar stuifmeel en nectar om te groeien en om tegelijkertijd te zorgen voor bestuiving van bomen, planten en andere gewassen, waaronder ons eigen voedsel. “The cirkel of life”, heel logisch allemaal. Of toch niet? De natuurlijke bronnen moeten er natuurlijk wel zijn, het liefst het jaar rond, en daarom besteedt de Bijenvereniging Ommen dit voorjaar serieuze aandacht aan dit b(l)oeiende onderwerp.

Bestuivers en biodiversiteit

Op woensdag 11 maart houdt de Bijenvereniging Ommen haar Algemene Ledenvergadering. Tijdens deze voorjaarsvergadering verzorgt Froukje Idsardi van buurbijenvereniging Zwolle een lezing over bestuivers en biodiversiteit. Hoe ziet in de gemeente Ommen de leefomgeving eruit voor honingbijen, wilde bijen, vlinders en andere bestuivers? Wat kun je zelf dit voorjaar al doen om de verschillende insecten bijna het jaar rond, te voorzien van stuifmeel en nectar, zodat ze zich in stand kunnen houden of zelfs vermeerderen?

Belangstellenden die voordeel willen doen met deze lezing, kunnen lid worden van de Bijenvereniging Ommen. Houd je zelf geen bijen, dan kost een gastlidmaatschap 20 euro per kalenderjaar. Hiermee wordt het werk gesteund van de vereniging en het onderhoud van de bijenstal op de Kinderboerderij in Ommen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij ledenvergaderingen, imkercafés en andere activiteiten.

Bijen & Babbels

Liever eerst kennismaken? Bezoek dan aanstaande zaterdag 29 februari het imkercafé Bijen & Babbels met als thema: uitwintering en voorjaarswerk. Het imkercafé is gratis toegankelijk voor iedereen en vindt plaats van 16.00 tot 18.00 bij imkerij Noeverman in Ommen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.