Aftrap voor EHealth: ‘Het kan het leven gemakkelijker maken’

DALFSEN – Afgelopen week gaf het SET team (SET: Stimuleren EHealth Thuis) de aftrap om EHealth bij iedereen onder de aandacht te brengen en om het plezier van EHealth te laten zien. Op drie plekken in de gemeente Dalfsen ( Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen) werd het programma gepresenteerd.

Het startsein werd in Dalfsen gegeven door wethouder Jan Uitslag. “In onze huidige samenleving zijn internet en digitale communicatie niet meer weg te denken. EHealth is er niet alleen voor ouderen maar het is ook een geweldig hulpmiddel voor mantelzorgers”, benadrukt Uitslag. “EHealth biedt programma’s en hulpmiddelen om bijvoorbeeld langer thuis te kunnen blijven wonen. Mooi zou zijn dat in de toekomst iedere woning opgeleverd wordt met de nieuwste snufjes. Wij kennen al wel de rode knop om de nek, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Het kan het leven aangenaam en gemakkelijker maken”, aldus Uitslag.

Mevrouw Peek (93) een nog zelfstandig wonende dame, vertelt over haar ervaring met Compaan, dé tablet voor ouderen om met familie en vrienden te communiceren. “Ik verstuur foto’s, deel video’s en verstuur berichten. Ik kan er afspraken op maken, een spelletje spelen, internetten, beeldbellen en zélfs een kerkdienst (vanuit mijn eigen vertrouwde kerk) volgen vanuit mijn stoel.”

Toegang tot de zorg

Als men er niet mee is opgegroeid, kan het best een drempel zijn om een mobiele telefoon of tablet te gebruiken. Toch zou het mooi zijn als ouderen op dit gebied mee kunnen blijven doen. Met de digitale ondersteuning in de zorg (EHealth) krijgen mensen makkelijker toegang tot zorg en meer inzicht in hun gezondheid. Denk aan beeldbellen met de zorgverlener of online een recept vernieuwen. Veel Nederlanders weten nog onvoldoende wat het voor hen kan betekenen. Daarom werd er afgelopen week voor de vierde keer de EHealth week gehouden. De oproep vanuit SET is: “Probeer het vier tot zes weken uit voordat men besluit tot aankoop.”

Tekst/foto: Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.