Afzien bij de Alternatieve Elfstedentocht

WEISSENSEE – Op woensdag 29 januari ging de wedstrijd van start waar alle schaatsers voor naar de Weissensee gekomen waren: De Alternatieve Elfstedentocht. Het ijs was ’s nachts wel opgevroren, maar door het heerlijke zonnetje en de temperaturen boven nul, stonden de ploegtenten in de loop van de dag toch weer blank.

Bij de dames was er al snel een drietal vandoor, en dat kreeg tot ongeveer de helft van de wedstrijd de tijd om een flinke voorsprong op te bouwen. Vervolgens ontsnapten groepjes en eenlingen uit het peloton om op jacht te gaan naar de kopgroep. Uiteindelijk ontstond er een mooie groep van vijftien vrouwen, met daarin Stokvisdennen-schaatsters Chantal Hendriks en Loes Adegeest. De derde schaatsster van de Dalfsense club, Pien Keulstra, had na 84 kilometer de koers moeten verlaten.

Inmiddels werd het ijs zachter en wakkerde de wind aan. Het werd duidelijk hoe de rijdsters de ene kant op het voordeel van de wind hadden, om vervolgens de andere kant op de wind weer vol in het gezicht te krijgen. De drie koploopsters werden er twee, en moesten uiteindelijk het onderspit delven. Ook in de nieuwe kopgroep werd de wind gevoeld. Na een breuk, waarbij Hendriks en Adegeest zichzelf aan de verkeerde kant daarvan terugvonden, vocht Hendriks weer terug. Ze moest die inspanning later bekopen. Adegeest ging verder met een groepje van vier, maar toen ook die nog eens in twee stukken brak, sloeg de vermoeidheid toe. Hendriks eindigde als nummer 25. Adegeest gaf een ronde voor het einde, na 189 kilometer van de 200 kilometer, de pijp aan Maarten.

Bij de mannen gingen de beloftenrijders van Team Stouwdam als altijd opgewekt op weg. Ze reden in het begin van de wedstrijd verrassend goed mee met de A-rijders. Stokvisdenner Mart Nijhoff kwam met 105 kilometer tot over de helft. Een mooie afstand om de volgende jaren op door te bouwen. Frank Vreugdenhil kwam hier voor de tweede keer op rij als eerste over de streep, gevolgd door Crispijn Ariëns en Jordy Harink

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.