Wethouder Ommen raakt zijn vrouw kwijt…

en verliest tijdens het schaaktoernooi van de zestienjarige Jan Geert Meulenkolk uit Rijssen.

OMMEN – Wethouder Ko Scheele heeft bij aanvang goede hoop dat hij de openingswedstrijd van het schaaktoernooi ‘De jeugd Grand Prix’ kan winnen van Meulenkolk maar maakt een cruciale fout en raakt zijn dame kwijt. Zonder de bewegingsvrijheid van de dame, die niet alleen bij het schaken vaart aan het spel geeft, is de wethouder nergens. Zij fleurt het spel op, maakt het meeslepend en spannend maar zonder haar mist een schaker zijn macht en de reikwijdte. Dit overkomt de sportieve wethouder al vrij snel in het schaakspel, waardoor hij verliest.

De deelnemers aan het schaaktoernooi komen behalve uit Overijssel, uit vele andere delen van Nederland en zelfs uit het buitenland. Het jeugdschaaktoernooi maakt al vanaf het begin deel uit van de Schaakbond Overijssel grand-prix cyclus. Dit is een serie van jeugdtoernooien door heel Overijssel.

Geen ouders in de zaal

In de grote zaal van het Hervormd Centrum in Ommen heerst een kalme rust. De vijfentwintig jeugdige schakers zitten aan lange tafels met voor zich de schaakborden en grote houten schaakstukken. De concentratie is af te lezen van de soms gespannen gezichtjes. Het regionale jeugdtoernooi is toegankelijk voor publiek, maar zodra de schaakklokken lopen, is het niet welkom in de speelzalen. “We willen graag dat de kinderen vrij en onbevangen kunnen spelen”, legt Henk Gaasbeek uit. Hij is de voorzitter van de Ommer schaakvereniging Het Zwarte Paard en vertelt met trots dat het spelniveau van de jonge schakers steeds hoger wordt. “De jeugd wordt steeds beter dat komt voornamelijk door de mogelijkheden op internet”, motiveert Gaasbeek. De schaakvereniging bestaat al vanaf 1966 en dankt haar naam overigens niet aan het schaakstuk maar aan een voormalig Ommer hotel/café uit 1872 genaamd ‘Het Zwarte Paard’.

Online Chessity

“Het schaakspel is heel makkelijk via de online-methode Chessity zelfstandig aan te leren. De ouderwetse leraar is hierdoor niet meer nodig’, legt Gaasbeek uit. Het online spel corrigeert de speler en geeft tips. Zo kan iedereen via allerlei sites elke dag, op elk moment en zelfs wereldwijd een potje schaken. De landelijke groei onder jeugdleden (tot en met 20 jaar) is in de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Van een kleine 6000 naar circa 17.600 jonge leden. Het zijn percentages waar andere sportbonden van kunnen dromen.

Oplossend vermogen

“Je hoeft niet slim te zijn om te kunnen schaken”, zegt Jan Geert Meulenkolk uit Rijssen. “Ik merk wel dat hoe vaker ik het doe, hoe groter mijn oplossend vermogen wordt.” Hij is zelf begonnen in groep 5 van de basisschool en zit nu in 5 VWO. “Het is leuk om telkens te zoeken naar de juiste zet en te zien dat het werkt”, vult hij aan.

De uitslagen van zaterdag:

Groep 1
Joas Tiggelaar
Jan Geert Meulenkolk
Floris Buijnsters

Groep 2
David Formanoy
Finn Kroeze
Milton Talen Alarcon

Groep 3
Silvan Trenning
Bram Fallaux
Noa Hemmink

Groep 4
Le Viet Duong
Hamze Ansary
Sophie Westerhof

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.