Burgemeester Vroomen: “Vrijheid is een opdracht, niet alleen een opluchting”

Vrijheid is een opdracht, niet alleen een opluchting

OMMEN – Alweer twee jaar is Hans Vroomen (57) burgemeester van Ommen. Het bevalt hem goed. Hij kijkt terug op 2019 als een jaar waarin de opbouw van een nieuwe gemeentelijk organisatie is gestart: “Zo’n start is altijd een beetje rommelig, maar er zijn enorme stappen gezet”, zegt hij. Met de nieuwe structuur en visie zet de Gemeente Ommen in 2020 weer verdere stappen. “Aanpakken en de schouders eronder zetten past bij Ommen.”

In zijn nieuwjaarstoespraak staat hij dit jaar vooral stil bij het vieren van 75 jaar vrijheid. Hij is heel blij dat de stichting Ommen 75 jaar Vrijheid vanuit de samenleving, de voorbereiding heeft opgepakt. “We gaan dit jaar herdenken en vieren dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven. Het is een opluchting om vrij te zijn maar vrijheid is tevens een opdracht.”

Hierin is de burgemeester van Ommen stellig: “Hoe gaan we met elkaar om? Luisteren we wel voldoende naar elkaar? Onze samenleving heeft als belangrijk uitgangspunt, dat we verschillend mogen zijn. Je hoeft het niet met de ander eens te zijn, maar je kunt wel de moeite doen om de ander te begrijpen.” Wat betekent vrijheid? Dit zijn vragen waar de burgemeester zich het komende jaar, hand in hand met de samenleving mee bezig wil houden.

De jeugd heeft de toekomst
In dit proces wordt ook de jeugd van Ommen betrokken. De burgemeester vindt het belangrijk dat de waarden die ten grondslag liggen aan onze vrijheid worden doorgegeven aan de jeugd. “Je vrij mogen voelen om wie je bent”, legt Vroomen uit.

Tolerantie, gelijkheid, inlevings– en verantwoordelijkheidsgevoel zijn hierin belangrijke thema’s. In het programma dat de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid heeft opgesteld, wordt veel aandacht geschonken aan educatie en bewustwording. “Hoe is onze samenleving eigenlijk georganiseerd?” Vroomen hoopt dat deze bewustwording bijdraagt aan een beter begrip van en waardering voor onze democratische rechtsstaat.

Bruggen slaan
Vroomen hoopt dat in plaats van het afstand nemen van elkaar juist ook in het publieke debat meer de bereidheid wordt getoond om elkaar te vinden ook als je het niet op alle punten met elkaar eens bent.

“Als de wil om naar elkaar te luisteren er maar is, dan zijn we op de goede weg en komen we veel verder. Met het respecteren en waarderen van elkaars mening kunnen we bruggen slaan en verder bouwen aan onze Nederlandse samenleving en onze prachtige stad. Laten we de aanknopingspunten pakken en met elkaar in gesprek gaan.”

Herdenken
27 januari 1945 is de datum van de bevrijding van Auschwitz. Deze dag geldt sinds 2005 als dag waarop wereldwijd de Holocaust wordt herdacht. “Dat doen we dit jaar ook in Ommen tijdens Holocaust Memorial Day. Dat is bijvoorbeeld een goede gelegenheid om ook stil te staan bij het belang van gelijkheid. Het respecteren van elkaar dat je er mag zijn zoals je bent los van geloof, ras, politieke opvatting.”

Luisteren
Wanneer je luistert naar de behoefte van een ander kun je elkaar behulpzaam en nabij zijn. Vroomen: “Het gaat om de bereidheid om te accepteren dat mensen andere opvattingen hebben bijvoorbeeld vanuit een andere culturele achtergrond. Hier staat tegenover dat we aan iedereen mogen vragen om zich te gedragen binnen de grenzen volgens onze democratische rechtsstaat. Je houden aan de regels die we met elkaar hebben afgesproken en dan is er in ons vrije land nog heel veel mogelijk.”

Levendig en actief
Vroomen voelt zich prettig bij de inzet van de Ommer samenleving. “Ommen is een gemeente met een actieve bevolking en veel vrijwilligers die enthousiast van alles organiseren.” Hij noemt het bouwen van een zomp met materialen uit de regio. De spontane acties wanneer Serious Request het Vechtdal doorkruist in strijd tegen mensenhandel, de Bissinghdagen, de Ronde van Ommen, de Samenloop voor Hoop, de vriendengroepen die strak georganiseerd carbid schieten op oudjaarsdag en tal van andere evenementen en initiatieven.

“Het zou mooi zijn als nog meer jongeren initiatieven oppakken. Jongeren doen dan ervaring op waar zij en de samenleving nu en in de toekomst plezier van hebben.” Er is veel mogelijk in Ommen en als het aan burgemeester Vroomen ligt, doet iedereen hieraan mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.