Subsidie voor ondernemers in Ommen

(Ingezonden mededeling)

Ondernemers in het centrum- en winkelgebied van de gemeente Ommen kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van de Gemeente Ommen. Dit gaat dan vooral om subsidies voor het opknappen van (winkel)panden of subsidie voor een ondernemer die juist wil verhuizen naar het centrum van Ommen. Hiermee wil Ommen het centrum een impuls geven.

Centrum belangrijk voor gemeente Ommen

Het centrum van Ommen is erg belangrijk voor de gemeente. Niet alleen voor de inwoners zelf, maar de omgeving van Ommen is ook een vakantie- en kampeergebied. Het historische centrum van Ommen trekt daarom ook veel toeristen. Alleen een veranderende economische werkelijkheid en de vergrijzing drukken zwaar op veel kleinere stadscentra in Nederland en zo ook op Ommen. Veel ondernemers trekken weg en er ontstaat leegstand in het centrum. Om een dynamisch centrum te houden met een levendig aanbod van diverse ondernemingen heeft de gemeente Ommen een actieplan opgezet. Onderdeel hiervan is het verstrekken van subsidie.

Soorten subsidies

De gemeente Ommen wil ondernemers in het centrum goed ondersteunen bij zowel het verbeteren van hun onderneming als het helpen bij verplaatsing naar het centrum. Hiertoe heeft de gemeente een viertal verschillende subsidies ter beschikking gesteld.

Plansubsidie

Plansubsidie is bestemd voor een gevelverbeteringsplan of een transformatieplan. Een gevelverbeteringsplan is een professioneel gemaakte ontwerptekening van een gevel, pui, luifel of entree van een winkel waardoor de uitstraling wordt verbeterd. Hiervoor is een plansubsidie beschikbaar die 70 procent bedraagt van de kosten van het ontwerp. Bij een transformatieplan gaat het om een subsidie van ook 70 procent van de kosten voor het opstellen van een plan om de voorgevel van een te transformeren pand te verbeteren. Dit gaat dan om een leegstaand pand waar eventueel ook een andere bestemming voor moet komen.

Gevelverbeteringssubsidie

Deze subsidie betreft het daadwerkelijk verbeteren van de gevel, luifel, pui of entree van een bedrijfspand. Een slimme ondernemer zorgt voor een verbeterde aanblik van de gevel, maar bijvoorbeeld ook voor goede isolatie, zodat de kosten voor energieleveranciers omlaag kunnen. Om kosten voor energieleveranciers te verlagen is het voor ondernemers ook verstandig om te kijken op het energieloket van de provincie Overijssel. De gevelverbeteringssubsidie bedraagt 35 procent van de kosten tot een maximum van € 7.500,-.

Verplaatsingssubsidie

Zit een ondernemer wel in het centrum, maar buiten het kernwinkelgebied? Als de ondernemer zijn onderneming verplaatst naar het kernwinkelgebied, dan mag hij verplaatsingssubsidie aanvragen. De subsidie is 50 procent van de kosten voor het verplaatsen van de onderneming, tot een maximum van € 10.000,-.

Transformatiesubsidie

Voor eigenaren van leegstaande panden met een detailhandel- of horecabestemming is er de transformatiesubsidie. Het is de bedoeling dat de subsidie ingezet wordt voor het bekostigen van de planologische kosten voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Zo krijgt de ondernemer de mogelijkheid om het roer om te gooien, maar om toch gevestigd te blijven in het belangrijke winkelgebied van Ommen. Deze subsidie bedraagt 50 procent van de kosten tot een maximum van € 5.000,-.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.