Startsein jubileum 250 jaar Hoonhorst

.

HOONHORST – Afgelopen vrijdag werd in de St. Cyriacuskerk in Hoonhorst het startsein gegeven voor het jubileumjaar: 250 jaar Hoonhorst.

Na de openingswoorden van André Klein Herenbrink (spreekstalmeester), Marian Spin (voorzitter Stichting Hoonhorst 250), burgemeester Erica van Lente en Pastoor Monninkhof van de St. Cyriacuskerk, volgde een film over Hoonhorst en was er een lasershow. Omdat de kerk en de kroeg vroeger onafscheidelijk waren, werd het feest voortgezet in zaal Kappers. De feestende bezoekers van de officiële opening werden getrakteerd op het Hoonhorster biertje ‘1770’. De Pauwergirls zorgden voor een extra feestelijk tintje.

Project/werkgroepen

“Wij maken er dit jaar een echt feestje van”, zegt Marian Spin, voorzitter van Stichting Hoonhorst 250. “Een aantal jaren geleden zijn we al begonnen met de voorbereiding voor dit jubileumjaar. Er is een projectgroep met daaraan verbonden een aantal werkgroepen, die diverse onderwerpen hebben uitgewerkt.”

Een tweede ronde

Het openingsfeest was gratis maar belangstellenden moesten wel een kaartje halen. Er was zoveel belangstelling dat er zelfs een tweede ronde in de kerk plaatsvond. “In het kader van het 250 jarig jubileum is er iedere maand een activiteit in Hoonhorst”, zegt Spin. “In enkele maanden wordt dit gecombineerd met bestaande jaarlijkse evenementen. Die evenementen krijgen dan een extra feestelijk karakter. Alle verenigingen in Hoonhorst zijn betrokken bij het thema 250 jaar Hoonhorst. Toneel groep Kolde’r brengt een zelfgeschreven toneelstuk over Hoonhorst en de vrijwilligers van de kerk organiseren een ‘echte’ boerenbruiloft.

Tijdens het jaarlijkse carnaval krijgen de inwoners van Hoonhorst een hoog ‘250 Hoonhorst’ gehalte voorgeschoteld. Maar het hoogtepunt is toch wel het Historische schouwspel op zaterdag 16 mei. Een speciale werkgroep is hier sinds ruim een jaar mee bezig, waarbij ze hulp krijgen van Museum Palthehof en Historisch Schouwspel Den Ham.

Hoonhorsters verkleed

Alle tien buurtschappen rondom Hoonhorst werken een speciaal onderwerp uit. De Hoonhorsters gaan uiteraard allemaal verkleed en er spelen enkele professionele acteurs mee. “Aan het einde van het jubileum jaar houden wij natuurlijk een eindfeest, dit zal vermoedelijk met veel ‘vuurwerk’ gepaard gaan, maar verder ga ik daar nu nog niets over zeggen”, besluit Spin.

Tekst/foto: Evert Jan Goos

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.