Home / / Samen zorgen voor veilige Paasvuren

Samen zorgen voor veilige Paasvuren

DALFSEN – Het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen verleent jaarlijks ontheffingen van het stookverbod voor Paasvuren. In 2019 is tijdens een controleronde van de Veiligheidsregio IJsselland geconstateerd dat de Paasbulten ruim boven de maximale omvang van 500 m3 zaten. De gemeente blijft de traditie van Paasvuren in de toekomst graag mogelijk maken, maar wel op een veilige en verantwoorde manier. Daarop is met organisatoren afgesproken dat ze strenger toezien op het formaat van de brandstapel en meer aandacht hebben voor de veiligheid tijdens het Paasvuur. De gemeente organiseert extra takkendagen om inwoners de mogelijkheid te bieden om takken en stammetjes in te leveren.

In verband met een veilige afstand naar bebouwing, bossen en wegen mag de brandstapel onder alle omstandigheden maximaal 500 m3 zijn. Dat komt ongeveer overeen met een stapel van 16 x 16 meter met een hoogte van 6 meter. Door de toenemende droogte nemen organisatoren (meer) voorzorgsmaatregelen wat betreft eventueel vliegvuur, bijvoorbeeld door het plaatsen van een met water gevulde giertank op locatie. Mocht er in 2020, gedurende de periode van de Paasvuren, in verband met eventuele droogte, door de Veiligheidsregio weer een fase 2 ‘extra alert’ wordt ingesteld (net als in 2019), dan moeten organisatoren zelf maatregelen treffen om brandstapels eventueel te verwijderen. Dit geldt wanneer de brandstapels niet binnen een termijn van 2 weken na de oorspronkelijk geplande datum alsnog veilig aangestoken kunnen worden.

Op www.natuurbrandrisico.nl kan iedereen nakijken welke fase is ingesteld op het moment van de vreugdevuren.

Omdat de brandstapel een maximale omvang van 500 m3 mag hebben is er minder ruimte voor tuinafval van inwoners. Het aantal brengdagen bij de locaties van Paasvuren zal daarom worden beperkt. Daarom organiseert de gemeente extra takkendagen in de periode maart en/of april 2020. Takken en stammetjes kunnen dan gratis ingeleverd worden bij de daarvoor bekende locaties.

Lees ook

Klimaatverandering vraagt grote aanpassingen

REGIO – Op 20 april gaf het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.