Opmars van lokale partijen

OMMEN – Totaal zijn er in Nederland circa 800 actieve lokale partijen in de gemeenteraden. In Ommen zijn er daarvan al twee. De Volkspartij Ommen Vooruit (VOV) en de Lokale Partij voor Ommen (LPO). Uit onderzoek is gebleken dat leden van lokale partijen zich actief inzetten voor hun partij. Daarbij komt dat de oprichters van de lokale partijen vaak al politiek actief waren voor de oprichting van de lokale partij.

Meer zetels dan de gevestigde orde

“De lokale partijen hebben zelfs meer zetels dan de gevestigde orde”, legt fractievoorzitter Gerrit de Jonge van de VOV uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Gemeentepolitiek maakt politiek toegankelijk. Kiezers zijn soms cynisch geworden door de ongeloofwaardigheid van de landelijke politiek. “Er is minder vertrouwen in de politiek en inwoners willen graag dat de politici dichterbij de mensen staan en luisteren naar wat zij te vertellen hebben.” Hij geeft aan dat hij ook in 2020 weer veel inwoners van de Gemeente Ommen hoopt te ontmoeten en dat wat goed is voor Ommen daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Prioriteitenlijst

De onderwerpen waar de VOV sowieso mee verder gaat in 2020 zijn de plannen voor de brede school ‘Kindplein West’ en de huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten. Daarnaast gaat de VOV binnenkort wederom in overleg met bewoners van de Ommerschans. Het huisvesten van twintig ‘ongedocumenteerde vreemdelingen’ met psychiatrische problemen in een beschermde woonvoorziening, buiten de poorten van de kliniek Veldzicht baart hun zorgen. Psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug wil de Beschermde Woonvoorziening Veldzicht (BWV), voor illegale vluchtelingen met psychiatrische problemen, bouwen op het terrein achter Huize Erica. Voor veel omwonenden is dit een beangstigend vooruitzicht.

De megastal in Beerzerveld

Het voorkomen dat de wens van varkenshouder Jan Schuttert om een megastal aan de Beerzerhooiweg in vervulling zal gaan, behoort ook tot de prioriteiten van de partij. “De stikstofproblemen zijn al met grote regelmaat in het nieuws en de omwonenden zijn in verzet gekomen”, aldus De Jonge.

Energietransitie

Met het oog op de mogelijkheden van duurzaam opwekbare energie zal de VOV haar oor te luister leggen bij de inwoners van de Gemeente Ommen. “Wij willen graag dat de inwoners veel meer invloed hebben op deze energietransitie. We wonen in een wegwerpmaatschappij en we willen de burgers laten inzien wat we thuis kunnen bijdragen aan het terugdringen van de vervuiling”.

Geld dat ons toekomt daadwerkelijk ontvangen

“Met al deze onderwerpen gaan wij verder in 2020 maar ik heb nog een wens”, vervolgt De Jonge. “Er gaat heel veel geld naar de gevestigde politieke partijen maar de lokale partijen krijgen nog géén stuiver en zijn dus afhankelijk van giften en contributie van onze leden. Ik doe dan ook een beroep op de landelijke politieke partijen. Er is 9 mln euro beschikbaar gesteld voor de lokale partijen en hier willen we dan ook graag ons deel van ontvangen.”

Met het oog op de volgende gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op woensdag 16 maart 2022 moeten de lokale partijen ook een degelijke verkiezingscampagne kunnen voeren. “Als we alleen al 1 euro per stem zouden krijgen, kunnen we campagne voeren zoals deze ook bij andere partijen gevoerd worden”, aldus De Jonge.

Tekst: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.