Ommerschans zit niet te wachten op bataljon getraumatiseerde asielzoekers

OMMEN – Er is flinke beroering ontstaan in het noordelijkste puntje van de gemeente Ommen. Ommerschans. Is het een buurtschap? Misschien nog niet eens. Een gemeenschapje van hooguit twintig gezinnen. Het is er wel lommerrijk. Een watertje omringd door oude eiken, een kanon en een doek met daarop een verwijzing naar de roemruchte geschiedenis van Ommerschans. Ooit een verdedigingsbolwerk die de Spaanse furie moest stuiten. Later een kolonie waar armoedzaaiers, bedelaars en landlopers werden heropgevoed.

Verontruste bewoners

Pal naast het buurtschapje, iets over de gemeentegrens ligt Veldzicht. Hier werden TBS’ers gestald. De grimmige hekken vertellen genoeg. Hier wil je niet zijn. Wie hier zit heeft een en ander op zijn kerfstok. Dat werd terdege beseft. Als er al eens eentje buiten de poort mocht neuzen, dan onder restricties en streng toezicht. Kort aan de teugel, om er maar eens wat beeldspraak tegenaan te gooien.

Sinds enige tijd verblijven zeventien asielzoekers met psychische problemen in de Beuk, een open afdeling van de Veldzicht organisatie. Er liggen plannen om de opvang uit te breiden naar 37 personen. Iets dat de bewoners van het idyllische buurtschap verontrust. Schansbewoners Marja Oostenbrink en Gert Kerkdijk werpen zich op als spreekbuis. “De doelgroep valt niet onder een justitieel regime”, verduidelijkt Oostenbrink. “Ze krijgen wel een dagprogramma, maar daarbuiten kunnen gaan en staan waar ze willen. Het zijn mensen die elders problemen en overlast hebben veroorzaakt. Er fietsen hier scholieren in het donker. Dat voelt niet goed. Bovendien zet je ze bijna letterlijk boven op het Thomashuis, waar een zwakke groep mensen onderdak en bestemming heeft gevonden. Het gevoel van vrijheid kan onder druk komen te staan. Je weet niet wat er op je af komt. Er is geen draagvlak in de omgeving.”

Erg tegenstrijdig

Kerkdijk zit in de klankborgroep, maar vindt hier niet de duidelijke antwoorden waar hij naar op zoek was en is. “We voelden ons overvallen. Natuurlijk, er was een informatieavond, maar het bleef voor ons nogal vaag. Veldzicht gaf maar mondjesmaat openheid. Er werd maar geschermd met ‘een beschermde omgeving bieden aan getraumatiseerde en ongedocumenteerde asielzoekers’, maar wie beschermt ons? Het zijn zorgen. Vooral nu er plannen zijn om de opvang flink uit te breiden. Het is ook allemaal zo tegenstrijdig. Enerzijds wil de gemeente de geschiedenis van Ommerschans promoten en anderzijds kansloze vluchtelingen opvangen.”

Een draconisch besluit

Aan de keukentafel in huize Kerkdijk, dat grenst aan de boerderij waar TBS’ers overdag in een rustieke omgeving arbeid verrichten, zijn Gerrit Middelkamp en Gerrit de Jonge aangeschoven. De twee raadsvertegenwoordigers van de VOV zijn uitgenodigd door Daan Geurs, naast inwoner van de schans tevens oud-wethouder in Ommen. De politici nemen de zorgen tot zich en geven en passant raad. Het is de bewoners ernst beseffen de beide raadsleden, die gedurende het gesprek al broeden op vragen richting het college van B & W. En ja, die geschiedenis. Van landlopers en bedelaars via TBS’ers naar getraumatiseerde, kansloze asielzoekers, waar politiek Den Haag totaal geen raad mee weet. Ja, wegstoppen in Balkbrug. Een draconisch besluit. Om met een stuk beeldspraak te eindigen: die TBS‘ers werden kort aan de teugel gehouden, maar wat er straks op Balkbrug en de aanpalende Ommerschans af komt, mag loslopen in de wei. Als dat maar goed gaat.

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.