Ommer wethouder beduusd door nominatie voor Beste Bestuurder van Nederland

OMMEN – Hoe kan een wethouder van Ommen, een gemeente met 17.813 inwoners samen met de burgemeester van Rotterdam met een inwonersaantal van meer dan 650.711 in de race zijn voor deze titel? Het is een nominatie die niet afhankelijk is van de grootte van de gemeente maar van de kwaliteiten van de bestuurder. Die kwaliteiten heeft Bart Jaspers Faijer.

Vraag Jaspers Faijer niet waarom hij genomineerd is. Hij is er zelf nog beduusd van. “Ik wist hier niets van, ik kreeg een telefoontje: “Bart, je staat in het lijstje.” Hij is genomineerd samen met bekende namen uit bestuurlijk Nederland. Naast Jaspers Faijer zijn ook Ahmed Aboutaleb, burgmeester van Rotterdam en Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant en de Raalter burgemeester Martijn Dadema.

Deze jaarlijkse verkiezing van de Beste Bestuurder van Nederland vindt plaats in opdracht van Binnenlands Bestuur en wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Necker van Naem. In de eerste ronde werden raadsleden, wethouders, burgemeester, griffiers en leden van de Provinciale Staten gevraagd om deel te nemen aan een online onderzoek en een bestuurder voor te dragen. Daar kwam Jaspers Faijer uit voort als een van de tien favorieten. Op de top tien die daaruit voortkomt, kan iedereen vervolgens stemmen.

Bescheiden

“Het is voor mij een hele eer dat ik als een van de tien genomineerden gekozen ben. Ik zie het ook als een stuk waardering voor mijn werk. Je vraagt je altijd af of je het goed doet en als dit dan op je pad komt dan voelt dat goed.” Jaspers Faijer is vooral bescheiden en geeft dat zelf ook aan “Het ligt mij niet om mijzelf uit te venten en zo’n titel van beste bestuurder vind ik lastig. Ik functioneer alleen maar goed in samenhang en verbinding met het college, de collega’s, de raad, de ambtelijke organisatie en met de mensen waar je het voor doet.” Hij vult aan “Al die mensen houden mij in de lucht, zonder hen ben ik nergens.”

Betrokken bestuurder

Degenen die op hem gestemd hebben, omschrijven hem als een empathisch man en betrokken bestuurder die graag het gesprek met de inwoners aangaat. Hij wordt geroemd om zijn rustige en duidelijke manier van communiceren. De inhoudelijke deskundigheid van de wethouder op de lopende zaken, wordt eveneens genoemd als pluspunt. Hij is zich ervan bewust dat politici worden gezien als de meest onbetrouwbare beroepsgroep. “Ik vind het fijn dat uit het onderzoek naar voren komt dat men mij een betrouwbare wethouder vind, ik wil mijn werk goed en transparant kunnen doen.” “Als je je werk doet om te pleasen, zak je vroeg of laat door de mand. Ik doe wat ik moet doen en als het niet leuk is, doe ik het ook.”Bekendmaking 16 januari aanstaande

Nu de tien favorieten bekend zijn mag het publiek stemmen. Jaspers Faijer maakt serieus kans op de titel Beste Bestuurder van Nederland maar het gaat om de meeste stemmen. De winnaar wordt op donderdag 16 januari bekendgemaakt tijdens Kompas 2020, een evenement van Binnenlands Bestuur dat dit jaar het thema ‘besturen in tijden van onbehagen’ meekreeg.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.