Meer geld voor educatie op kinderboerderij Ommen

OMMEN – De gemeenteraad van Ommen stelt 5.000 euro projectsubsidie beschikbaar zodat de kinderboerderij Ommen vorm kan geven aan natuur- en milieueducatie. Coördinator en algemeen bestuurslid educatie Jeannet Kragt legt uit dat er een projectplan natuur- en milieueducatie is opgesteld en dat dit naar de gemeenteraad is toegezonden. De gemeenteraad heeft hier als volgt op gereageerd: “Het projectplan geeft volgens ons een goed beeld van de doelen en ambities van de kinderboerderij om natuur en milieueducatie vorm en inhoud te geven.”

Naast een gezonde veestapel, een goed verzorgde stal is educatie ook steeds belangrijker geworden. Het is de bedoeling dat de kinderen van de basisscholen in Ommen een dagdeel in het jaar naar de kinderboerderij komen. Op die dag krijgen ze educatie over dieren en de natuur. Voorheen gingen de scholen naar De Koppel in Hardenberg maar vanwege kosten voor vervoer en de reistijd werd dit bezwaarlijk.

Sinds drie jaar is de kinderboerderij in Ommen uitgebreid met onder andere een nieuw onderkomen en heeft het nauwe samenwerkingsverbanden met Natuur en Milieu, de Bijenvereniging en Camping de Koeksebelt. De locatie is ideaal om kinderen van de basisschool educatie op het gebied van flora en fauna aan te bieden. “We kunnen nu gaan uitbreiden met ons lesmateriaal. Binnenkort gaan we met IVN Zwolle leskisten samenstellen waar de scholen op de kinderboerderij gebruik van kunnen maken”, legt Jeannet uit.
Er wordt op de kinderboerderij al volop voorlichting gegeven over het houden en verzorgen van dieren. Een rond wandelpad is ook nog een wens van de mensen van de kinderboerderij. “We willen graag een logische route op het terrein waarbij een plek gecreëerd wordt waar we de stand van onze wilddieren kunnen toelichten.

In 2019 hebben totaal 25.000 bezoekers de Kinderboerderij bezocht. In maart 2020 hoopt de Kinderboerderij de 75.000ste bezoeker van de afgelopen drie jaar te mogen verwelkomen. Het dagelijkse werk op de kinderboerderij wordt door ruim vijfenveertig vrijwilligers uitgevoerd, maar omdat er veel te doen is, wordt er nog gezocht naar mensen die ook af en toe de handen uit de mouwen willen steken. Er is nog plek voor een aantal gastvrouwen en gastheren die mee willen werken aan het welzijn van de bijna vijftig verschillende diersoorten en het draaiende houden van de kinderboerderij.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.