Leerlingen Vechtdal College onderzoeken woningen voormalige Joodse inwoners Ommen

.

OMMEN – Het is een nooit voltooid verleden tijd, de Holocaust. Op maandag 27 januari aanstaande vindt de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust plaats. Ruim 160 leerlingen van het Vechtdal College Ommen werken op die dag mee aan een educatieve wandeling langs de woningen in Ommen waar vroeger Joodse families woonden. Zij vertellen tijdens deze wandeling per woning welke Joodse familie hier woonde en wat zij hebben moeten doormaken.

Al vroeg in 2019 zijn leerlingen van atheneum 3, havo-3 en vmbo-theoretische leerweg 3, met geschiedenis in hun pakket, begonnen met het uitzoeken van alle beschikbare informatie over de vroeger in Ommen woonachtige Joden. Families die grotendeels allemaal gedeporteerd werden naar concentratiekampen zoals Auschwitz. Het is een uniek project van de school dat in samenwerking met onder andere de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid tot stand gekomen is.

Familie Vomberg

Dani, een meisje uit vwo 3, heeft zich verdiept in de Joodse familie Vomberg. Ze vertelt dat Mozes Vomberg van 11 jaar, Racheltje Vomberg-Vos van 54 jaar, Levie Vomberg van 59 jaar en Manuel Vomberg van 14 jaar alle vier op 8 april 1943 vanuit de Vechtstraat 1 op transport gesteld werden en dat ze op 14 mei 1943 in het vernietigingskamp Sobibór (in wat nu Oost Polen is) een gruwelijke dood gestorven zijn. “Het verhaal over deze Joodse familie komt bij mij tot leven omdat ik alles heb uitgezocht wat er te vinden is over deze familie. Het is voor mij zo onbegrijpelijk dat dit hele gezin moest sterven. Manuel Vomberg is zo oud geworden als ik nu ben, veertien jaar oud. En waarom?” vraagt Dani zich hardop af. “Het zijn voor mij geen namen in een verhaal meer maar echte mensen die hier geleefd hebben,”

Informatiebronnen raadplegen

Gerja Valk, docent geschiedenis op het Vechtdal College legt uit dat de school het belangrijk vindt om deze periode in de geschiedenis door te geven aan de leerlingen. “In de derde klas komt de Tweede Wereldoorlog aan bod tijdens de geschiedenislessen en deze internationale herdenkingsdag van de Holocaust past goed in het lesprogramma”, motiveert Gerja. “We hebben ons als doel gesteld dat onze leerlingen tijdens de lessen leren hoe zij informatiebronnen moeten onderzoeken en benutten. Vervolgens moeten zij de informatie die zij vergaard hebben, doorvertellen aan de basisschoolleerlingen en andere belangstellenden uit Ommen”, vult Gerja aan.

Mozes en Manuel

Farida, Thijs en Dani zijn op zoek gegaan naar mensen in Ommen die de Joodse families hebben gekend. Zo zijn ze terecht gekomen bij mevrouw Harmsen. Annie Harmsen stopte dertig jaar geleden met een kruideniers- en bakkerswinkel genaamd Sonnenberg-Harmsen die gevestigd was in de Brugstraat. Zij vertelde aan de leerlingen van het Vechtdal College dat zij nog met Mozes en Manuel Vomberg gespeeld heeft. De familie Vomberg had een slagerij tegenover de bakkerij die van haar familie was. Zij was even oud als deze Joodse kinderen. Mevrouw Harmsen kan uit eigen beleving vertellen hoe geschokt zij en alle buurtbewoners waren toen de slagerij dichtging en de familie Vomberg plotseling werd afgevoerd. Ze zou Manuel en Mozes nooit meer terugzien.

Tien locaties

De 160 leerlingen van het Vechtdal College hebben op deze manier over tien huizen en de Joodse bewoners van toen de verhalen boven water gekregen. Deze verhalen gaan zij vertellen tijdens de wandeling op 27 januari. Eerst zijn de basisscholen uit Ommen aan de beurt. In groepjes zullen 300 kinderen een route langs de woningen bewandelen. Onderweg komen ze langs de tien huizen waar bij elk huis een verhaal over de betreffende familie door een groepje leerlingen van het Vechtdal College. aan hun verteld zal worden. Tijdens de wandeling wordt ook aandacht besteed aan de gedenktekens, de Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) waarop de namen, de geboortedatum, de deportatiedatum en de datum van overlijden gestanst zijn van de mensen die door de nazi’s uit hun huizen zijn verdreven.

Vanaf 16.00 uur zijn alle andere belangstellenden van harte welkom om de route te lopen en ook zij kunnen de verhalen beluisteren die door de leerlingen van het Vechtdal verteld worden. De route gaat door de Gasthuisstraat, de Brugstraat, de Markt, het Kerkplein en de Dr. van Raaltestraat. Geïnteresseerden kunnen zelf bepalen waar zij in de wandeling willen aanhaken. De educatieve wandeling is afgelopen om 17.30 uur.
Informatie over deze en alle andere activiteiten in Ommen in het kader van 75 Jaar Vrijheid zijn te vinden op www.ommen75jaarvrijheid.nl.

Tekst/Foto: Gina van Elburg
Zwart/wit foto: Stichting OudOmmen.nl

De Joodse familie Vomberg uit Ommen voordat ze zijn omgebracht op 14 mei 1943 in Sobibor

Thijs, Farida en Dani verdiepen zich, net als alle leerlingen van het derde leerjaar van het Vechtdal College, in wat er met de Joodse gezinnen in Ommen is gebeurd

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.