Kijkdag voormalig Agnietencollege Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Alle materialen die in het pand of op het terrein aan de Zwaluwlaan 33 in Nieuwleusen voor hergebruik in aanmerking komen, worden aangeboden tijdens een kijkdag op zaterdag 1 februari 2020 van 10.00 – 14.00 uur. Hoe leuk is het als je jarenlang door het raamkozijn naar buiten hebt gekeken, dromend over jouw toekomst of aan het einde van een schooldag de deur achter je dicht hebt gedaan, om nu dat kozijn of die deur in jouw huis of schuur te kunnen hergebruiken.

Hoogeboom Raalte gaat voor de Gemeente Dalfsen het voormalig Agnietencollege slopen. Het gebouw is niet geschikt voor een verbouwing, omdat het bestaande ‘casco’ van slechte kwaliteit is. De gemeente vindt het belangrijk, dat er niet zomaar gesloopt wordt. Zij hebben net als het bedrijf uit Raalte duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Na de circulaire sloop van sporthal de Schakel in Nieuwleusen, krijgt deze milieuvriendelijke manier van slopen een vervolg op de oude locatie van vmbo, havo en atheneum in Nieuwleusen.

Eerst wordt al het bouwmateriaal vakkundig gedemonteerd. Via een kijkdag kunnen mensen kenbaar maken, waar ze belangstelling voor hebben. Simon Harmens, bedrijfsleider Recycling en Circulaire HUB bij Hoogeboom, verwacht dat op deze eerste zaterdag in februari het grootste deel een nieuwe bestemming krijgt. Alles kan in de oorspronkelijke vorm opnieuw gebruikt worden. Denk hierbij aan deuren, kozijnen, installaties, verlichtingsarmaturen, systeemplafonds, scheidingswanden, UPS, brandblusinstallatie, interieur en bestratingsmateriaal.

Belangstellenden krijgen na de kijkdag bericht of zij toegewezen hebben gekregen, waarop zij hebben geboden. Dan wordt meteen afgesproken wanneer het gekochte beschikbaar komt. De bouwelementen die niet direct verkocht worden, gaan naar de Circulaire HUB van zusterbedrijf, Recycling Maatschappij Zwolle aan de Rijnlandstraat 5 in Zwolle. Omdat het grootste deel van de bouwmaterialen aan de Zwaluwlaan opgehaald wordt, blijft het transport naar de tijdelijke opslag in Zwolle tot een minimum beperkt.

Tijdens het sloopproces worden alle te recyclen materiaalstromen zorgvuldig gescheiden. Na bewerking wordt dit materiaal hoogwaardiger ingezet. Hoogeboom ontwikkelt, samen met vijf andere sloopaannemers, nieuwe technieken om uit oude bouwmaterialen, de grondstoffen terug te winnen om nog hoogwaardiger in te kunnen zetten. In de nabije toekomst kan betonpuin vermalen worden tot zand, cement en grind. Maar ook puin, dat nu gebroken wordt tot menggranulaat, kan dan verder worden verfijnd. Metselwerkpuin kan zo weer grondstof worden voor de baksteenindustrie.

Als de circulaire sloop is afgerond worden op de plek van de oude school, twaalf duurzame nieuwbouwwoningen gerealiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.