Ingezonden brief: Wie durft nog?

Elke dag horen we berichten over bomen. We horen dat het slecht met ze gaat en dat ze massaal verdwijnen. In Australië branden 100 duizenden hectares bos af en in de Amazone worden tienduizenden hectares gekapt. Ook wordt er op enorme schaal gekapt om ons te voorzien van zogenaamde CO2 neutrale stroom terwijl bewezen is dat deze manier van stroom opwekken, verre van CO2 neutraal is. Bovendien geeft onze overheid daar ook nog eens miljarden aan subsidie voor om in ieder geval de CO2 som op papier rond te krijgen. Ook hier in eigen land vinden we het kennelijk nog heel normaal dat we honderden hectares kappen voor zogenaamd nieuwe natuur, met meer biodiversiteit.

Dit soort projecten staan ter discussie omdat steeds vaker de vraag rijst of die nieuwe natuur er wel zal komen De natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen en de hoeveelheid stikstof doet er ook al geen goed aan om bijvoorbeeld heide te laten groeien. Natuurlijk is er in de bossen onderhoud nodig en moet er gesnoeid worden maar vaak worden al te makkelijk vergunningen afgegeven, omdat bomen zogenaamd ziek zouden zijn, of omdat ze in de weg staan. Soms denk ik staan nu die bomen in de weg of staan wij mensen in de weg! Maar dat terzijde.

Dhr. Frans Timmermans, chef van Europa benoemd voor het in gang zetten van maatregelen om het klimaat nog enigszins in temperatuurstijging wat te verminderen pleit ervoor om, jawel twee miljard bomen te planten in Europa. Dit moet mensen toch eindelijk aan het denken zetten! Bomen zijn dus ontzettend hard nodig om de aarde leefbaar te houden en dat weten we allemaal.
Daarom deze dringende vraag aan Provincies, Staats bosbeheer, landschapsbeheerders, gemeentes en iedereen die meent het recht te hebben toestemming te geven om klein of grootschalig te kappen: Wie durft de verantwoording nog aan, na alles wat er wereldwijd aan bomen verdwijnt, vergunningen af te geven om maar door te kappen?

Het wordt tijd dat wij mensen een omslag maken in ons denken en de natuur weer op de eerste plaats zetten in ons doen en laten.

Afbraak van natuur betekent ten slotte dat wij uiteindelijk zelf ook het loodje leggen!

Bas’t Hart,
Lemele.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.