‘Het doel is om mensen te leren meer zichzelf te zijn’

Aan de Eskampweg 1 in Ommen is WerkPlekPlus gevestigd. Deze organisatie biedt werkervaringsplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier is een vertrouwde omgeving gecreëerd waar activiteiten ondernomen kunnen worden waar men vooral blij van wordt. Oprichter van van WerkPlekPlus is Jan Hogenkamp. Als coach maakt hij gebruik van krachtige NLP communicatie en verandertechnieken om cliënten te begeleiden. Hij leert hen om weer mee te doen aan de maatschappij en draagt bij aan een samenleving waaraan ook chronisch zieken of mensen met een beperking kunnen meedoen. Hiermee is hij genomineerd door stichting MEE voor de Doemee-Award.

Bewustwording

“Ik maak mensen bewust van hun eigen hulpbronnen door gebruik te maken van het onbewuste”, legt Jan uit. “Het is bewustwording ontwikkelen van wat je onbewust doet. Deze vorm van coaching helpt bij uiteenlopende klachten of problemen zoals faalangst, geen zelfvertrouwen en allerlei andere angsten of fobieën. Het stellen van doelen en het maken van keuzes lukt hierdoor beter”, vult hij aan.

Onlangs is bekend geworden dat de gemeente Ommen en de gemeente Hardenberg de raamovereenkomst met drie jaar verlengen. Voor Hogenkamp betekent dit veel. “We kunnen de komende drie jaar weer mensen begeleiden die vanuit de Wmo een hulpvraag hebben betreffende werkervaring, dagbesteding of sociale activering”, zegt Jan verheugd. Voor hem is het een roeping om met deze doelgroepen een volwaardig bedrijf te runnen. In dit bedrijf kunnen mensen ontdekken wie ze zelf zijn en wat ze graag willen in hun leven. Voor hen is van belang om er achter te komen wat hun mogelijkheden zijn en hoe ze deze vorm kunnen geven. Het doel is om mensen te leren om meer zichzelf te zijn, zoals ze zijn op hun beste momenten.

Een mooi voorbeeld hiervan is Lisette. Ze kwam binnen bij WerkPlekPlus en wist nog niet goed wat zij kon en wilde. Ze raakte gauw overbelast in de banen die ze had geprobeerd. Door de begeleiding van Jan is Lisette inmiddels voor 20 uur aan het werk. Ze verricht facilitaire werkzaamheden en houdt zich bij bezig met diverse huishoudelijke werkzaamheden. Van het verzorgen van de planten in het kantoor tot het bereiden en klaarzetten van lunches en het beheren van de voorraad. Het takenpakket van Lisette is duidelijk en er ligt niet teveel druk op haar. Ze voelt zich als een vis in het water.”

Samenwerking met Vechtdal Wonen in Ommen

Het succes van Lisette is mede dankzij de samenwerking met Vechtdal Wonen in Ommen. WerkPlekPlus maakt gebruik van de houtwerkplaats, werkruimtes en een kantoor van de Woningstichting Vechtdal Wonen. Daartegenover verrichten de cliënten van WerkPlekPlus allerlei klussen voor de woningstichting en ze doen licht tuinonderhoud bij mutatie van huurwoningen.

Leerwerktraject

Het is mogelijk om bij WerkPlekPlus een leerwerktraject te volgen. Samen met Jan wordt gezocht naar de kwaliteiten en mogelijkheden en dat is per persoon verschillend. “Wij zijn een erkend leerbedrijf en in het kader van de participatiewet kun je bij ons terecht voor arbeidsmatige dagbesteding vanuit PGB of WMO”, legt Jan uit. Cliënten komen ook regelmatig via het Samen Doen team. WerkPlekPlus is genomineerd voor de Doemee-award 2019 in de provincie Overijssel, een erkenning voor het belangrijke werk dat Jan doet. De uitreiking van deze award is georganiseerd door MEE. Een organisatie die streeft naar een samenleving waarin iedereen ertoe doet en die mensen insluit in plaats van uitsluit. Dat is meteen het motto van Jan Hogenkamp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.