Er komt schot in het hoofdpijndossier de Rotbrink

OMMEN – Waar het vroeger drukte van belang was en er luid gejuich vanaf de tribunes van de voetbalclubs klonk, werd het na 2009 ijzig stil op de Rotbrink in Ommen. Het terrein en de opstallen werden gesloopt om plaats te maken voor industrie. Onder de naam De Drieslag werden nieuwe plannen voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein op de plek van de sportvelden gelanceerd. Een nieuw aan te leggen sportpark genaamd de Westbroek verhuist naar Arriën en in het voormalig bedrijvengebied op de Haven wordt woningbouw gerealiseerd. Dit plan zou vijftig miljoen kosten.

Het verliep allemaal niet zo voorspoedig. Eind 2008 ontstonden problemen over de vooruitzichten op de derde slag, de woningbouw. Al gauw werd geconstateerd dat er aanzienlijke onvoorziene kostenstijgingen de plannen bemoeilijkten. Er kwamen grote afwijkingen van de oorspronkelijke ramingen van de grondexploitatie boven water.
Na onderhandeling met de Bank Nederlandse Gemeenten trok de Gemeente Ommen in maart 2012 de stekker uit de plannen voor De Drieslag. De tekorten op de bouwplannen in het Havengebied zouden oplopen tot in de miljoenen. Het verlies was groot maar dit namen de Gemeente Ommen en de BNG voor hun rekening.

Inmiddels gaat het de goede kant op met de Rotbrink. Sinds 2010 is de verkoop schoorvoetend op gang gekomen. In dat jaar heeft Autobedrijf Van Leussen de oversteek van de Haven Oost naar de Rotbrink gemaakt. Voor Harold van Leussen was vooral de bereikbaarheid een groot voordeel. Al gauw volgden Koggel Reklame en Van Pijkeren Bouw. Ook sportschool Sportijk fit & gezond durfde de stap te wagen en vestigde zich in 2012 op het bedrijventerrein. Ondernemer Remko Verheyen van Autocentrum Cents heeft de showroom en werkplaats gesitueerd in een eigentijds nieuw pand op een kavel van bijna 5.000 vierkante meter. En er volgenden er meer. Van het totale terrein is inmiddels 60% verkocht.
Wethouder Bongers meldt dat er recent weer twee kavels zijn verkocht aan lokale ondernemers. Henk Dunnewind gaat de Schurinkstraat verlaten en heeft zijn zinnen op de Rotbrink gezet met zijn bedrijf HEDU Bouw. Martijn Mellema zal potgrond, tuinaarde, compost en tuinturf vanuit de online Potgrondshop op de Rotbrink gaan verkopen. Een aantal kavels is nog onder optie.

Na het gereedkomen van twee grote in aanbouw zijnde bedrijven Ténax en Freesverhuur Ommen zal in de tweede helft van 2020 worden begonnen met de herinrichting het bouwterrein. De bouwstraten worden woonrijp gemaakt en er worden fiets- en wandelpaden aangelegd.
“Deze ontwikkeling draagt er toe bij dat de representativiteit van de Rotbrink verhoogd wordt en we hopen dat we hierdoor meer bedrijven kunnen overhalen om zich op de Rotbrink te gaan vestigen”, aldus wethouder Bongers. Van hoofdpijn is geen sprake meer.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.