De nieuwe wereldorde: hoe China sluipenderwijs de macht overneemt

DALFSEN – Op uitnodiging van Cultureel Café Dalfsen spreekt op donderdagavond 30 januari hoogleraar internationale betrekkingen, Rob de Wijk in de Panoramazaal van de Trefkoele+ over de mogelijk komende Chinese wereldorde. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.

China gaat de wereldorde bepalen als ze het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence. China heeft de tijd mee; geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin en de strijd om de Brexit. Het opkomend nationalisme in Europa zou de eenentwintigste eeuw, de eeuw van China kunnen worden. De westerse wereldorde gaat dan op de schop met zijn vrijmarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden. Hoe dit tij te keren, wordt een belangrijk vraagstuk van onze tijd.

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en mede -presentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.

De avond wordt gehouden op donderdag 30 januari om 20.00 uur in de Panoramazaal Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108 in Dalfsen. De zaal is open om 19.30 uur. De toegangsprijs is 10,50 euro in de voorverkoop en 12,50 euro in de zaal. Kaartverkoop via: www.cultureelcafedalfsen.nl, de Read Shop of Primera in Dalfsen. Voor meer informatie, zie www.cultureelcafedalfsen.nl, of bel 0529-432798.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.