‘Wie is de BOCK?’

DALFSEN – Een echte BOCK heeft doppen op! Dat is dit jaar de boodschap van de BOCK-campagne, de veiligheidscampagne rondom carbidschieten. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Dit is de persoon binnen de groep die aandacht heeft voor de veiligheid bij en rondom de traditie van carbidschieten. Inwoners uit de gemeente Dalfsen die op oudejaarsdag carbidschieten in de gemeente Dalfsen maken kans op echte BOCK gehoorbescherming. Deze wordt op oudejaarsdag gebracht door burgemeester Van Lente of wethouder Uitslag.

Carbidschieten is een prachtige en gezellige traditie, die alle regio’s graag in stand willen houden. Helaas gebeuren er elk jaar nog steeds ongelukken tijdens het carbidschieten. Vaak ontstaan die door onwetendheid of het nemen van onnodige risico’s. De BOCK-campagne van 2019 richt zich, naast de vijf basistips, vooral op het beschermen van het gehoor. De harde knallen bij het carbidschieten kunnen blijvende gehoorschade geven. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Een carbidknal is voor toeschouwers al gauw 100dB. Voor de carbidknallers die er vlak naast staan is dit hoger, wel 120-130dB! Daarom wordt er dit jaar extra aandacht besteed om gehoorbescherming op te hebben (ook door toeschouwers).

BOCK gehoorbescherming
Ga jij oudejaarsdag carbidschieten in de gemeente Dalfsen en wil jij kans maken op echte BOCK gehoorbescherming? Stuur dan een e-mail naar a.pasma@dalfsen.nl. Geef hierin aan waar (+/- ongeveer hoe laat) jij gaat knallen en misschien worden de BOCK-oordoppen dan wel bij jou langsgebracht.

Regels voor carbidschieten

Nog even de regels voor carbidschieten buiten de bebouwde kom kort op een rijtje:
– Er mag carbid geschoten worden op 31 december van 10:00 uur tot 1 januari 2019 02:00;
– De vaten moeten zijn afgesloten met zacht materiaal (dus geen deksel);
– Gebruik vaten met een inhoud van maximaal 100 liter;
– Het vrije schootsveld is minimaal 75 meter en hierin liggen geen openbare wegen of paden;
– Er wordt geschoten in een richting die is afgewend van de woonbebouwing;
– De betreffende locatie is gelegen op een afstand van tenminste:
– 75 meter van woonbebouwing; en
– 300 meter van inrichtingen voor intramurale zorg; en
– 300 meter van inrichtingen waar dieren worden gehouden; en
– 500 meter van een vogelbeschermingsgebied.
– Het schietterrein wordt afgezet met linten of ander vergelijkbaar materiaal.
– Voor het schieten binnen de bebouwde kom moet een vergunning worden aangevraagd.

Meer informatie over de BOCK en de vijf veiligheidstips zijn te vinden op www.wieisdebock.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.