Home / / VoorleesExpress zoekt nieuwe gezinnen in Dalfsen

VoorleesExpress zoekt nieuwe gezinnen in Dalfsen

DALFSEN – Ook in 2020 staan de voorlezers van de VoorleesExpress weer klaar voor gezinnen in de gemeente Dalfsen om voor te lezen. Dat is belangrijk, want door voorlezen zet je in op gelijke kansen in het onderwijs. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen.

Naast de bestaande gezinnen zoekt de VoorleesExpress nieuwe gezinnen om voor te lezen. Daarom doet de bibliotheek een oproep aan deze gezinnen om zich aan te melden. Ook roept de bibliotheek mensen op die een gezin kennen dat in aanmerking kan komen, om deze gezinnen op de VoorleesExpress te wijzen.
Gezinnen die meedoen met de VoorleesExpress krijgen een half jaar lang bezoek van een vrijwilliger die bij hen thuis komt om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Samen met de ouders streeft de vrijwilliger ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

De VoorleesExpress zorgt er zo voor dat alle kinderen gelijke kansen in het onderwijs krijgen. Dat is nodig omdat blijkt dat niet alle kinderen dezelfde mogelijkheden op een succesvolle schoolloopbaan hebben, ook al zijn ze even slim. Bij gelijke intelligentie is het bepalend uit welk gezin je komt. Als jouw ouders laagopgeleid zijn en je thuis weinig gestimuleerd wordt, heb je minder kans op een succesvolle onderwijscarrière.

Een andere reden waarom de bibliotheek de VoorleesExpress aanbiedt, is de inzet op het terugdringen van laaggeletterdheid. Bijna 15% van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen laaggeletterd worden, investeert de bibliotheek in preventie. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in.

Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school. Deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. Ouders kunnen het best zo vroeg mogelijk met een positieve leesopvoeding beginnen. De VoorleesExpress helpt hen daarbij.

Mensen die willen deelnemen aan de VoorleesExpress of een gezin kennen dat in aanmerking komt kunnen zich melden bij: Nicolet Korenblik, projectleider VoorleesExpress via n.korenblik@bibliotheekdalfsen.nl.

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Kippenvel

Bij het horen of zien van verontrustende berichten krijgen veel mensen kippenvel en veelal laten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.