Uit Hei en Dennen: Jaarafsluiting

Dit jaar verliep weer sneller dan 2018, althans naar mijn gevoel. Wat doet een mens aan het einde van het jaar? Jawel, een blik op het afgelopen jaar werpen.

Dit jaar had ik een lentedipje. Terwijl dat toch de mooiste tijd van het jaar is, na een kille natte winter. Maar ik voelde me wat troosteloos, of zoals velen tot mijn ontzetting vaak zeggen “ik zat niet goed in mijn vel”. Daarna moet ik even braken, echt zo’n kneuterige opmerking van een sneue geitemien.

Wat de eigenlijke oorzaak was? Ik voelde me nutteloos en overbodig. Ja, dat kan een mens zomaar overvallen. Achteraf was het gewoon een dipje, heeft ieder mens wel eens. Maar zit er maar eens middenin. Ik kwam er niet uit.

Verloofde was druk bezig om werkzaamheden voor huis en tuin te regelen met schilder, tuinlieden, timmerman en hulp in de huishouding. Hij doet dat grondig en zorgvuldig, terwijl ik vroeger riep “kijk maar wat er moet gebeuren en ik hoor het wel”. Was dat wijs? Tuurlijk niet, hun papier was geduldig, de offertes hoog ingezet en werkuren werden geheel volgens eigen inzicht berekend. Nee, dat was niet goed, maar ik zat er niet over in, vrijheid blijheid. En alles kwam toch altijd goed, vond ik zelf. Maar ja, daar keek verloofde toch heel anders naar. En hij had uiteraard het grootste gelijk van de wereld, dus ik was blij met zijn inbreng. Hij kan ook alles zelf hè, echt ALLES. Hij is dus naast mijn teerbeminde verloofde ook opzichter en uitvoerder.

En dit jaar voelde dat als verlies aan eigen daadkracht en inbreng. Natuurlijk kon ik ingrijpen, maar dan zou ik mijn eigen glazen ingooien en zo gek ben ik natuurlijk niet. Van de weeromstuit werd ik huilerig en zeurderig. Als je een man weg wil hebben moet je dat doen! Na lange gesprekken besloot ik mijzelf onder handen te nemen. Kom op 74 jarige, bekijk je zegeningen, gezond, kinderen en kleinkinderen oké, mooi weer, dus genieten!

O, ik wist het zo mooi te beredeneren. Maar nu nog even omzetten in realiteit. Een milde glimlach rond mijn mond, al dan niet geforceerd, een optimistische blik op de 40 graden deze zomer, airco in de slaapkamer en vele uitstapjes brachten mij in een nieuwe vrolijker mood. En zo kan ik dit jaar met een brede glimlach afsluiten. Ik wens u allen een GELUKKIG NIEUWJAAR.

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.