Muziekcursus Cultureel Café Dalfsen in de Westermolen

DALFSEN – Op vier donderdagavonden, 9 en 23 januari en 5 en 26 maart start Cultureel Café Dalfsen in de Westermolen een muziekcursus. Er is dit maal, in tegenstelling tot eerdere muziekcursussen, voor de avond vanaf 20.00 uur gekozen, zodat met name ook de werkenden onder ons in de gelegenheid zijn deze cursus te volgen. Docent is Martien Hovestad, voormalig muziekleraar aan het Meander College en o.a. dirigent van het Zwolsch Vocaal Ensemble.

Martien Hovestad neemt de deelnemers op vier ‘avonden vol muziek’ mee in het op een andere manier luisteren naar bekende en onbekende klassieke muziek. De daarbij behorende informatie is bedoeld als ondersteuning bij het luisteren naar de muziek. Er wordt per avond steeds een ander thema behandeld.

9 januari: De ontwikkeling van de symfonie

Wie kent niet de mooie 40e symfonie van Mozart of de beroemde 5e symfonie van Beethoven? Maar er zijn nog zoveel andere schitterende symfonieën die bij het ‘grote publiek’ minder bekend zijn. Deze zijn deze avond te ontdekken. Maar uiteraard is er ook het feest der herkenning.

23 januari: Programmamuziek

Iedere componist heeft een ‘muzikaal verhaal’ te vertellen. Maar in de periode van de Romantiek (1815-1914) is het begrip programmamuziek geïntroduceerd. Het uitbeelden van een niet muzikaal gegeven d.m.v. muziek. Die Moldau van Smetana is hier een prachtig voorbeeld van. programmamuziek..

5 maart: Muziek in de Nederlanden

Nederland heeft door de eeuwen heen een rijke muziekcultuur opgebouwd. Al in de Renaissance was de Nederlandse School beroemd in Europa. De Nederlander Adriaan Willaert was een gevierd componist in de San Marco in Venetië. Maar ook later in de Barok en het Classisisme leefden er Nederlandse componisten die bij het publiek bekend zijn.

26 maart: Het Requiem

Veel componisten hebben een dodenmis geschreven. Wie kent niet het beroemde requiem van Mozart of van Fauré? Toch zijn er honderden Requiems geschreven die minder bekend, maar o zo mooi zijn. Soms bedoeld voor hun eigen uitvaart.

De cursus wordt gegeven op donderdag 9 en 23 januari en op 5 en 23 maart om 20.00 uur in de Westermolen, Molenstraat 13 in Dalfsen. De zaal is open om 19.30 uur. De toegangsprijs voor de gehele cursus is 50 euro. Voor kaartverkoop kunt u terecht bij www.cultureelcafedalfsen.nl en de Read Shop of Primera te Dalfsen. Let op: in de Westermolen is slechts plaats voor circa 25 personen. Voor meer informatie, zie www.cultureelcafedalfsen.nl, of bel 0529-432798.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.