Home / / Lampie: Zwanenzang

Lampie: Zwanenzang

Wat een beroering. Och, och, och…! Wat een toestand. Nou, nou, nou…! Al die commotie over een boodschapje doen. Doet iedereen wel eens, maar de politieke partijen beginnend met de letter C willen het niet hebben.

Dat wil zeggen niet op zondag. De Dag des Heeren. Trouwens, het gaat niet zozeer om dat boodschapje, maar de winkels die de deuren open gooien. Dat gaat ten koste van de zondagsrust. Raadslid Gerard Marsman wil op zondag niet naar de winkel, maar naar de kerk. Prima. Ik hou hem niet tegen. Het orakel van de ChristenUnie heeft mijn zegen. Zelf weten. Veel plezier. Of nee, voldoening. Een betere duiding? Prettige dienst dan maar. De een gaat bij zijn schoonmoeder op bezoek, een ander naar de voetbal, een stuk fietsen of vissen. Of naar het bedehuis. Maakt mij geen fluit uit?

Ik doe geen boodschappen op zondag. Ook niet doordeweeks. Omdat ik er geen hol aan vind. Maar er zijn mensen die dat makkelijk vinden. Geopende winkels op zondag staat raadslid Gerard Marsman tegen. Kan me best voorstellen. Vanuit zijn overtuiging. Die dicteert kerkbezoek. Bidden, luisteren naar de dominee en losbarsten in jubel. Als je dat een zalig gevoel geeft, doen! Maar het is zijn overtuiging. Daar heeft niet iedereen boodschap aan… Boodschap aan…, haha, welk een spitsvondige woordspeling.

Ter zake. Makkelijk toch, op zondag inkopen doen? Uitslapen, boswandelingetje doen en even wat te snoepen of te snacken halen voor bij Studio Sport. Bier in de reclame? Neem maar een kratje mee. Niks mis mee toch? Je mag boodschapjes doen, je moet niks.

Klauwen met geld kost het, die onderzoeken naar winkelbehoefte op zondag. Eerste onderzoek in 2016, 14.250 euro. Onderzoek 2, onlangs afgerond, 19.800 euro. Dat is exclusief de uren benodigd voor de inzet van de ambtenaren van de gemeente. Zonde geld. De behoefte bewijst zichzelf lijkt me. Het laatste onderzoek is gedaan door onderzoeksbureau Bartels uit Amersfoort. Het resultaat wees uit dat een meerderheid van de ondervraagden, zowel middenstanders als inwoners voor winkelopenstelling op zondag is. Klaar als een klontje ben je geneigd te denken. Dat onderzoeksgeld had je net zo goed in de Vecht kunnen flikkeren, maar oké, gedane zaken nemen geen keer, gedane uitgaven ook niet.

De uitslag had elke boerenlul kunnen voorspellen. Hoef je niet helderziend voor te zijn. De koopzondagen van afgelopen zomerperiode spraken boekdelen. Knetterdruk en oergezellig. De behoefte blijkt uit de opkomst. In Dalfsen en Hardenberg hebben de supermarkten vrijstelling. Wil je open, ga je open. Wil je winkelen, ga je winkelen. Wil je niet, ga je niet. Ingewikkelder is het niet. Als er geen behoefte is, komt er geen hond opdagen en dan klapt de poort zo weer dicht. Dus gooi open die toegangsdeur! De zwanenzang van Gerard ten spijt. Kom, draag je verlies als een grote vent. Niet dreinen en drammen. Toch gefrustreerd? De Stichting Korrelatie weet raad! Ach joh, iedereen doet wel eens een boodschap op zondag toch? Zelfs Gerard. In het kleinste kamertje van zijn huis…

Lees ook

‘Lenteblommen’ toont aan dat lente niet alleen bij de jeugd hoort

OMMEN – Sinds afgelopen donderdag hangt er een bijzonder schilderij, genaamd ‘De Lenteblommen’ bij Brasserie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.