Historische Kring Dalfsen houdt open dag

DALFSEN – Op zaterdag 28 december houdt de Historische Kring Dalfsen (HKD) een open dag in de Trefkoele+. In gesprek met voorzitter Jan Sibelt en Jan Rosink werd duidelijk hoe groot de bloeiende vereniging echt is. “Meer dan 1.100 leden en ruim 100 vrijwilligers zijn actief in één van de elf werkgroepen en in zes commissies”, zegt Sibelt.

“Wij onderzoeken de historie van Dalfsen en haar omgeving en leggen deze vast. Verder houden diverse werkgroepen en vrijwilligers zich bezig met het geven van informatie en voorlichting, het houden van lezingen, exposities en de publicatie van het tijdschrift ‘Rondom Dalfsen’. Binnen de HKD zijn de diverse werkgroepen actief met aandachtsgebieden zoals genealogie, boerderij- en veldnamenonderzoek, Dalfser dialect, foto’s, de periode ’39 – ’45, documentatie en nog vele andere zaken. Na vele jaren te zijn gehuisvest in het Beatrixgebouw hebben we nu een mooie eigen locatie met redelijk veel ruimte in de Trefkoele+”, aldus Sibelt.

Open dag

“Om meer inzicht te geven in hetgeen we allemaal doen en hoeveel materiaal wij hebben, houden wij deze open dag”, vervolgt Sibelt. “Het is een dag voor jong en oud. Men krijgt een kijkje in onze rijke geschiedenis. Er is veel fotomateriaal te bewonderen over de historie van de vier kernen”, zegt Rosink.
“Is men bijvoorbeeld geïnteresseerd in het vele materiaal over de oorlog van de werkgroep ’39-’45, dan kunnen we daar veel interessants over laten zien. De amateurarcheologen zijn de laatste tijd druk bezig geweest en kunnen veel vertellen over de vondsten in Oosterdalfsen. Ook werd door een werkgroep de geschiedenis van alle oude boerderijen in kaart gebracht. Rosink wil nog wel graag een oproep doen: “Bezit u zelf oude foto’s of documenten? Neem die dan mee, we zouden deze graag inscannen.”

Wekelijks open

Historische Kring Dalfsen is iedere week voor het publiek geopend. Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig om te helpen zoeken naar een bepaald onderwerp. Er wordt ook uitgebreide informatie gegeven over het werk van de diverse werkgroepen en over de archieven van de Historische Kring Dalfsen.

Ondersteuning

Het werk van de HKD kan worden ondersteunt door lid, vrijwilliger of sponsor te worden. Het jongste lid is twintig jaar en de oudste ver in de tachtig. Dus een vereniging voor iedereen. Uitgebreide informatie over het werk van de diverse werkgroepen en over de archieven van
de Historische Kring Dalfsen wordt graag gegeven tijdens de open dag van 10.00 tot 16.00 uur in het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108 in Dalfsen. Een goody-bag en koffie staat klaar.

www.ouddalfsen.nl

facebook.com/hkdalfsen

Vanaf het plein De Belte, nu B. van Bruggenplein, zijn o.a. de pijp van de chicoreifabriek, de witte villa en de brugwachterswoning en de gevangenis te zien. Of daar iemand vast zat, vertelt de geschiedenis niet.

Tekst/Foto Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.