Home / / Boek van de Week: 101 mythes over gezondheid

Boek van de Week: 101 mythes over gezondheid

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘101 mythes over gezondheid’ van de Consumentenbond.

Tegenwoordig is iedereen een expert op het gebied van gezondheid. Noem een klacht of een kwaaltje en de buurvrouw, een vriendin of de sportleraar lepelen een middeltje op ter bestrijding van het ongemak. Maar hoe werkzaam zijn die middeltjes? Kun je erop aan dat ze niet gevaarlijk zijn of misschien zelfs het tegengestelde effect hebben? De Oostenrijkse Consumentenbond heeft 101 mythes onderzocht, de Nederlandse Consumentbond heeft hier voor een vertaling gezorgd.

Meditatie
Wat wordt er zoal besproken? Bijvoorbeeld of meditatie helpt bij chronische pijnklachten. Ja, er is een indicatie dat meditatie helpt beter met de pijn om te gaan. Is tandpasta met fluoride schadelijk voor de gezondheid? Nee, er is geen bewijs voor ernstige bijwerkingen bij normaal gebruik. Is spierpijn een indicatie van een geslaagde training? Nee, spieren worden beter door trainen, dat kan heel goed zonder spierpijn te krijgen. Helpt oogtraining bij bijziendheid? Helaas, hier valt geen verbetering te verwachten.
Desillusie

Het zijn niet alleen desillusies, gelukkig staan er ook onderzoeken in waarbij wel baat te vinden is. Voor de komende winter is het fijn te weten dat thijm een antibacteriële en schimmeldodende werking heeft. Maar urine niet helend is bij wintertenen, dan hoef je daar niet aan te beginnen. Misschien beter een stel extra warme sokken te kopen. Dat een griepprik de kans op griep verkleint maar geen garantie is. Dat de volle maan niet verantwoordelijk is voor slecht slapen, nou ja, behalve dat het in die nachten extra licht is. Zo is er voor werkelijk van alles en nog wat een conclusie. En mocht iets niet werken wordt vaak een alternatief genoemd waar je wel baat bij kunt hebben. Blauw licht

‘101 mythes over gezondheid’ is vooral een ontnuchterend boek, een goed antwoord op ophemelende artikelen op internet en sociale media. Beetje jammer is dat de gids oorspronkelijk al in 2014 is verschenen en nu pas vertaald is. Het zou dus kunnen dat er nieuwe inzichten zijn. Zoals bij blauw licht dat slecht zou zijn bij het inslapen. Gebruikers van smartphones en tablets hebben waarschijnlijk eerder last van bijziendheid. Maar helaas voor hen, de oogtraining werkt dus niet! Meer informatie en een literatuurlijst is te vinden op www.gezondgids.nl/gezondheidsmythes.

Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Zoekplaatje van de week

OMMEN – Het Cultuurhistorisch Centrum Ommen vraagt uw hulp bij het beantwoorden van vragen over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.