Home / Uncategorized / Hardenberg staat stil bij 75 jaar vrijheid

Hardenberg staat stil bij 75 jaar vrijheid

HARDENBERG – Volgend jaar is het precies driekwart eeuw geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het herdenken en vieren van deze 75 jaar vrijheid wordt in de gemeente Hardenberg gezamenlijk opgepakt. Het college van B&W heeft budget beschikbaar gesteld om deze initiatieven te ondersteunen. “Herdenken en vieren doen we namelijk samen”, aldus wethouder Te Rietstap. “In de gemeente zijn bijzonder veel partijen opgestaan die activiteiten organiseren tijdens dit bijzondere lustrum.”

“Werkgroepen, stichtingen, comités en vrijwilligers hebben hier goed gehoor aan gegeven”, aldus wethouder te Rietstap. “Allemaal mooie initiatieven van bevrijdingsconcerten tot aan graffiti-art voor jeugd. Door het aanbieden van subsidiemogelijkheden willen we als gemeente initiatieven en projecten die de betekenis van de Tweede Wereldoorlog verbeelden of vertellen, ondersteunen en stimuleren.” In totaal zijn al 22 aanvragen binnengekomen die een bijdrage ontvangen. De aanvragers ontvangen persoonlijk bericht.

Activiteitenoverzicht
In de dorpen en steden van de gemeente Hardenberg worden verschillende activiteiten georganiseerd. De gemeente Hardenberg heeft een activiteitenoverzicht dat binnenkort wordt geplaatst op www.hardenberg.nl/75jaarvrijheid  Zo kan iedereen straks in één oogopslag zien wat er in het kader van 75 jaar vrijheid in gemeente Hardenberg staat te gebeuren. Een greep uit de activiteiten; Keep them Rolling maakt een tour door de gemeente Hardenberg, de Vrijheidsexpress van de provincie komt op 7 april naar Dedemsvaart, het kunstwerk van Daan Roosengaarde krijgt een plek in de gemeente en het Historisch Spektakel Avereest pakt uit. Ook voor de jeugd is er een programma. Zo is er in de dorpen jeugdtoneel met het thema vrijheid en worden leerlingen gevraagd mee te werken aan een graffiti-kunstwerk met de vrijheidsfakkel. Ook is er een fotografie- en internetproject met scholen.

Extra aandacht
Daarnaast krijgen de reguliere activiteiten extra aandacht of zijn er extra momenten aan toegevoegd. Zo is er na afloop van de 4 mei herdenking in Hardenberg een herdenkingsconcert dat uitgevoerd wordt door het Drents Jeugdorkest en het stuk van Alfred Willering zal spelen. In Theater de Voorveghter zijn er 3 voorstellingen in het kader van 75 jaar vrijheid. Gare de Lyon, Operatie Geslaagd en Oorlogswinter van theatergroep De Jonge Honden. Aan deze en alle andere activiteiten wordt in 2020 extra aandacht geschonken.

Lees ook

Bibliotheek Salland weer helemaal open

OMMEN – Vanaf maandag 27 september zijn de vestigingen van de Bibliotheek Salland weer volledig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.