Home / / Groeten uit… Canada
.

Groeten uit… Canada

‘Bijna elk weekend wordt hier wel geschaatst of gesnowboard’

TORONTO / OMMEN – Net als zijn broer Bastiaan Blikman, die eerder in deze rubriek voorbij kwam, is ook Mathijs Blikman geëmigreerd. Sinds ruim anderhalf jaar is hij woonachtig in Toronto, Canada.

Sinds wanneer woon je in Canada?
Ik woon hier sinds mei 2018.

Wat was de reden dat je naar Canada vertrok?
Ongeveer tien jaar geleden heb ik een reis gemaakt door zowel Canada als Amerika met een andere Ommenaar, Jory Habers. Tijdens deze reis heb ik me voorgenomen om ooit in Canada te gaan wonen. Noord-Amerika heeft destijds een diepe indruk op me gemaakt qua natuur en qua mensen. Uiteindelijk ben ik via mijn werk in Toronto beland.

Ging je hier alleen naartoe?
Ja, ik ben hier voor mijn werk naartoe gekomen, maar uiteindelijk heb ik hier een relatie gekregen met Yasmin. Zij komt oorspronkelijk uit Curaçao en woont hier al acht jaar.

Heeft het tijd gekost om te wennen?
Nee, ik denk dat het me vier weken gekost heeft om volledig te wennen. Maar nu houd ik van reizen en vind het fijn om op andere plaatsen in de wereld te wonen. Ik pas me vrij snel aan.

Wat zijn mooie momenten, die in Ommen ondenkbaar zouden zijn?
Extreem mooie zomers en extreem mooie winters. In de zomer is het dagelijks 25 tot 30 graden en er zijn leuke strandjes waar je kunt zwemmen in het Ontario meer. De winters zijn heel koud, met veel sneeuw en bijna elk weekend wordt er wel geschaatst of gesnowboard.

Wie of wat mis je het meest?
Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden uit Ommen. En dat is soms wel lastig. Maar Toronto is een grote stad en je maakt snel contact. Echter, het is niet hetzelfde als mensen in je buurt te hebben, die je door-en-door kennen.

Kwam of kom je regelmatig terug?
Ja, ik probeer minimaal eens per jaar terug te komen. En het liefst twee keer per jaar eigenlijk.

Hebben familieleden en/of vrienden je daar opgezocht?
Ja, mijn vader is twee keer geweest (eenmaal in de zomer en eenmaal in de winter). Mijn moeder is ook in de zomer geweest. Verder zijn mijn neven Bart en Hans langs geweest om een basketbalwedstrijd van de Toronto Raptors te bezoeken, Jory Habers en zijn vriendin Lisa om te kamperen in de mooie parken van Ontario en er zijn nog vrienden geweest uit Rotterdam. Frank en Chris, die ik ken uit mijn studententijd. We hebben gekampeerd in een wildernispark, vijf uur rijden vanaf Toronto. Daarnaast is er nog een vriend langs geweest uit Utrecht (Twan). Hij kwam vliegtuigspotten, in de buurt van Toronto.

Heb je veel contact met de lokale bevolking?
Toronto is een wereldstad en eigenlijk woont hier niet de ‘typische’ Canadees. Het is meer een mengelmoes van allerlei culturen. Dat maakt het behoorlijk uniek.

Zou je de cultuur kunnen beschrijven?
In Noord-Amerika draait alles om werken en daar is men zeer competitief. In Nederland draait het meer om de vrije tijd en plezier hebben met familie en vrienden, minder om werk. Dat is wel een groot verschil. Verder zijn Canadezen meer politiek correct dan Nederlanders, aangezien Nederlanders vrij direct kunnen zijn.

Zou je er voor altijd willen blijven?
Nee, het is voor mij geen land waar ik voor altijd wil blijven. Uiteindelijk wil ik ergens in Europa wonen. Maar voorlopig blijf ik hier, ik heb het naar mijn zin.

Wat voor werk doe je?
Ik werk als Assistant Risk Manager voor een financiële instelling. Ik ben bij dit bedrijf begonnen op Curaçao, zeven jaar geleden. Daarna heb ik drie jaar in Amsterdam gewerkt en nu in Toronto. Het bedrijf heeft mijn werkvisum geregeld. Dit heeft het allemaal een stuk makkelijker gemaakt;

Ben je zelf veranderd door het reizen en het opdoen van verschillende ervaringen?
Ja, je wordt meer ‘open minded’ want je wordt blootgesteld aan verschillende culturen. Ook is het noodzaak zelf contacten te leggen, aangezien je hier geen je familie of vrienden hebt. Hierdoor word je ook socialer.

Heb je nog steeds een band met Ommen? Is het denkbaar dat je ooit terug naar ‘huis’ komt?
Ja, mijn familie woont er en mijn vrienden. Ik vind het altijd heerlijk om terug te zijn. Maar ik ga er niet van uit dat ik er ooit weer ga wonen. Vermoedelijk wel dus ergens in Europa. Ooit!

Lees ook:
Groeten uit… Antarctica
Groeten uit… Italië
Groeten uit… Australië
Groeten uit… Curaçao
Groeten uit… Papoea Nieuw Guinea

Lees ook

Tien jaar G-voetbal in Ommen

OMMEN – Het G-voetbal in Ommen is begonnen als een gezamenlijk initiatief van OVC’21 en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.