Home / / Groeten uit… Antarctica

Groeten uit… Antarctica

OMMEN – Geboren in Zwolle, opgegroeid op het platteland van Herfte en sinds 2018 wonende in Ommen bevond Jasper Nijland zich de afgelopen tien jaar, meer buiten dan binnen de Nederlandse grenzen.

Reizen is naast de agrarische sector en fotografie zijn passie of misschien beter gezegd, over de jaren heen, een soort van levensstijl. Als klein jongetje kijkend naar de wereldkaart was er altijd een mysterieus gebied op de kaart dat hem erg aantrok. Een gebied waar je weinig of vrijwel niets over hoort, maar waar hij graag meer over wilde weten en met eigen ogen wilde zien en ervaren, maar nooit wetende hoe.

7.8 op de schaal van Richter
“Na een tijd in onder meer Canada en Australië te hebben gewoond ben ik medio 2016 voor een volledig jaar in Nieuw-Zeeland geweest”, vertelt Jasper. “Een prachtig en overweldigend land waar ik al mijn passies in kwijt kon, levenslange vriendschappen aan over heb gehouden en waar ik vele onvergetelijke avonturen heb beleefd, waaronder bij uitstek het vast komen te zitten in een aardbeving van 7.8 op de schaal van richter.

Bijgaand één van de foto’s die ik tussen de naschokken door maakte en welke wereldwijd gedeeld werd. Tijdens deze reis las ik een reisreportage van een avonturenfotograaf in de National Geographic (Traveller Edition) wat het vlammetje, dat ik van jongs af aan al had voor het mysterieuze gebied op de kaart, behoorlijk deed aanwakkeren. Het was de start van een lang proces van uitzoeken, regelen en voorbereiding.

Mysterieus en onbekend
Maar de aanhouder wint en zo heb ik begin 2019 groen licht gekregen om mee te gaan op zeil expeditie naar het witte continent Antarctica met het Nederlandse Tallship de Bark Europa. De van jongs af aan grote avontuurlijke droom die werkelijkheid gaat worden aan het eind van dit jaar. Bij het zien van het schip in het magazine dat de bijnaam voert ‘Ocean Wanderer’ en bij enige beeldvorming lijkt op een piratenschip uit de film Pirates Of The Caribbean, wist ik het eigenlijk meteen. Dit is hoe ik zou willen ervaren om naar het mysterieuze en onbekende gebied op de kaart te gaan.

De feestdagen op Antartica
Het schip met in totaal 1250 vierkante meter aan zeilen en 5,5 kilometer aan touwen is een echt werkschip dat 24 uur per dag, zeven dagen per week vaart. Daarbij houd je in teamverband het schip varende en sta je onder meer op ijsbergwacht. Je zal de circa 30 meter hoge masten moeten beklimmen en zelf aan het roer staan. Kortom, al het reilen en zeilen dat er op een tallship aan bod komt. Een ervaring die dicht in de buurt komt van hoe men vroeger de zee heeft bevaren tijdens alle ontdekkingstochten.

Zo is er ook tijdens de gehele reis geen mogelijkheid om contact te leggen met de buitenwereld. Het schip vertrekt 15 december vanuit Chili – waarbij ik Kerst en Oud & Nieuw zal vieren op Antarctica – en komt 7 januari weer aan in Argentinië. Voor de oversteek zal het schip de Drake passage over moeten, dat bekend staat als een van de ruigste zeestraten ter wereld, met huizenhoge golven. Tijdens deze zware tocht word je verwelkomd door vele soorten walvissen, dolfijnen, orka’s en op Antarctica enorme groepen pinguïns, zeeluipaarden, zeeolifanten en zeehonden.

Op Antarctica zullen er, afhankelijk van de weersomstandigheden twee tot drie landingen per dag zijn, waarbij je de kans krijgt het witte continent te voet te verkennen. Een polar plunge (vergelijkbaar met de Nieuwjaarsduik, red.) is ook zeker een van de vele unieke ervaringen. Voor, maar vooral na het Antarctische reisavontuur, is het de bedoeling om Zuid-Amerika door te reizen, ervaren en cultuur te snuiven.”

Jasper is te volgen via Instagram.

 

Lees ook

Kindplein Oost concrete stap dichterbij

OMMEN – Woensdag 1 december hebben Stichting Floreant (CBS De Kardoen), Stichting OOZ (OBS Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.