Home / / ChristenUnie onaangenaam verrast door voorstel 52 koopzondagen

ChristenUnie onaangenaam verrast door voorstel 52 koopzondagen

Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is de ChristenUnie aan het woord:

De ChristenUnie Ommen heeft bij het aangaan van de coalitie bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen. Daar hoorde instemming tot een gedegen onderzoek naar de bestaande regeling voor de winkeltijden bij. Om recht te doen aan de democratie vond de ChristenUnie het onderzoek belangrijk. Wat de (ruimere) openstelling winkels op zondag betreft, de ChristenUnie is daar altijd tegenstander van geweest. Ook in 2015, toen de ChristenUnie niet in de coalitie zat, is er tegen het voorstel gestemd om van 0 naar 12 koopzondagen te gaan en ook nu we wel in de coalitie zitten zal de ChristenUnie niet meegaan in het voorstel dat er nu ligt.

Standpunt ChristenUnie

De voornaamste reden om tegen te stemmen is dat we geloven dat onze Schepper er goed aan heeft gedaan om één dag in de week apart te zetten om alle overbodige werkzaamheden achterwege te laten. Dat is goed voor alle mensen. Maar niet alleen dit christelijke uitgangspunt is voor de ChristenUnie van belang. Ook sociale aspecten spelen een rol. We horen dat ook van inwoners die het christelijke uitgangspunt van de partij niet altijd delen, maar zich wel kunnen vinden in de respectering van een collectieve rust op zondag. ‘Die heb je nodig voor je gezin en om weer bij te tanken voor de komende werkweek’. Daarnaast spelen ook economische factoren een rol. Grote supermarkten zullen het jaar rond open zijn en daardoor worden de Ommer winkeliers onder druk gezet om ook open te zijn. Als ze er voor kiezen om dat niet te doen, dan leidt dat ongetwijfeld tot omzetverlies, zo niet tot sluiting op den duur.

Evaluatie winkeltijden

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er een zeer wisselend beeld bestaat over de wens tot openstelling van winkels op zondag. De meningen zijn sterk verdeeld. 61% van de inwoners en 54% van de ondernemers (winkeliers + horeca) is voor verruiming van het aantal koopzondagen. Binnen de klankbordgroep lagen niet alle partijen op één lijn. Vrijwel alle kerken in Ommen geven aan zich niet te kunnen vinden in het vrijgeven van 52 koopzondagen. Toch heeft de klankbordgroep een advies naar het college uitgebracht om het aantal koopzondagen te verhogen van 12 naar 52, ofwel volledig vrij te geven. Het college heeft, om onbegrijpelijke redenen, dit advies overgenomen.

Reactie ChristenUnie op collegevoorstel

De ChristenUnie is uiterst onaangenaam verrast door het voorstel van het college alle 52 zondagen vrij te geven in plaats van de 12 koopzondagen die we nu hebben. Dit voorstel doet in onze ogen op geen enkele manier recht aan de uitkomst van het onderzoek waaruit blijkt dat slechts een kleine meerderheid aangaf voor een zekere mate van verruiming van het aantal koopzondagen te zijn. Het voorstel houdt ook duidelijk geen rekening met de belangen van alle betrokkenen en belanghebbenden en dat was vooraf duidelijk als randvoorwaarde aangegeven.

In de raadsvergadering van 28 november zal de ChristenUnie haar standpunt nog eens duidelijk maken en met volle overtuiging om principiële én sociaal-economische redenen tegen het voorstel stemmen.

Gerard Marsman
Raadslid voor de ChristenUnie in Ommen

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.