Home / / CDJA Overijssel vraagt aandacht voor leefbaarheid

CDJA Overijssel vraagt aandacht voor leefbaarheid

REGIO: CDJA Overijssel, de jongerenorganisatie van het CDA ziet dat de leefbaarheid in Overijssel onder druk staat. De jongeren constateren dat de bevolking in de regio verder vergrijst, ontgroend en krimpt. ‘’Dit speelt niet alleen in Overijssel, maar op veel plekken in Nederland. Het gaat om ongeveer een kwart miljoen inwoners’’, legt Marc Smellink uit. Zij willen het onderwerp hoger op de politieke agenda.

Voor jongeren die willen blijven wonen en werken in de regio is het moeilijk. ‘’Starters hebben het lastig op de woningmarkt. Niet alleen in de grote stad, maar ook op het platteland’’, vertelt Smellink. ‘’Naast dat betaalbare woonruimte schaars is, verslechtert het voorzieningenniveau en verliezen dorpen hun jongeren.’’ De indieners vinden dat een stad niet zonder leefbaar platteland kan, en andersom. ‘’We zien dat veel jongeren vertrekken voor hun studie en niet meer terugkeren.’’ Jongeren zijn volgens de christendemocraten hard nodig om dorpen en steden leefbaar te houden.

Een leefbare en sterkte regio levert een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse economie, stellen de jongeren. ‘’De werkgelegenheid in de regio wordt bedreigd door bijvoorbeeld het gebrek aan jonge professionals en problematiek zoals de PFAS en stikstof.’’ Volgens het CDJA Overijssel zijn agrarische bedrijven belangrijk voor de leefbaarheid in de regio. ‘’Boerenbedrijven zorgen bijvoorbeeld voor werkgelegenheid, ook voor veel bedrijven die van de agrarische sector afhankelijk zijn’’, aldus Smellink.

CDJA Overijssel luidde, samen met de afdelingen Drenthe en Groningen, aan de noodklok op het landelijke congres van de christendemocratische jongeren op 22 november in Middelburg. In de aangenomen resolutie roepen zij op om een toekomstvisie en een aanpak te ontwikkelen voor de leefbaarheid in de regio. De visie kan volgens hen bijdragen aan landelijke en regionale plannen om de leefbaarheid te verbeteren. ‘’Wij willen opkomen voor de inwoners van kleine steden, dorpen en buurtschappen zoals Tzummarum, Azewijn, Hezingen en Baexem’’, aldus de indieners.

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.