Home / / Burgemeester Vroomen roept inwoners op: ‘Kom in actie!’

Burgemeester Vroomen roept inwoners op: ‘Kom in actie!’

OMMEN – In de week voor kerst komt radiozender 3FM weer in actie voor het Rode Kruis. Tijdens Serious Request: the Lifeline lopen drie dj-duo’s in estafettevorm van Goes naar Groningen. Daarbij doorkruisen ze ook Lemele, Ommen, Witharen en Ommerschans.

Op maandag 23 december is de Markt in Ommen zelfs een zogenoemd ‘checkpoint’. Dj’s Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen geven daar rond 14.00 uur het stokje door aan hun collega’s Eva Koreman en Frank van der Lende. “Op de Markt staat die dag een ‘stagetruck’ van 3FM, een soort tijdelijke studio. Ik verwacht een vol plein met veel reuring,” voorspelt burgemeester Hans Vroomen van Ommen. “De chequebox is ook aanwezig, waar iedereen zijn bijdrage in kan stoppen. Hoe mooi zou het zijn als wij als Ommen daarvoor een recordbedrag inzamelen? Dat kan door individuele acties, maar het is veel leuker om dat met een groep samen te doen. Dat past ook bij Ommen: sla de armen ineen en ga aan de slag. Dus sportverenigingen, vriendengroepen, families, koren, personeelsverenigingen en naaikransjes: kom in actie!”

Worst en eieren

In Witharen loopt al een grote, succesvolle actie. Plaatselijk Belang, de Oranjevereniging en basisschool De Triangel hebben daarvoor de handen ineengeslagen. “Wij zijn de aanjagers, maar het project is zeker niet alleen van ons. De hele gemeenschap pakt het aan,” benadrukt Nicole Grondman van Plaatselijk Belang Witharen. “Kinderen van de basisschool zijn met lijsten rondgegaan om droge worsten van melkveebedrijf de Haarmeyer en eieren van het pluimveebedrijf van de familie Meijer te verkopen. Ook hebben ze flessen ingezameld voor statiegeld. Al met al lijkt het erop dat ze op zo’n 500 euro uitkomen. Een fantastisch bedrag. Als Plaatselijk Belang hebben we besloten dit bedrag nog eens te verdubbelen.”

Peter Smit, directeur van De Triangel, vertelt hoe hij zijn leerlingen motiveerde om in actie te komen. “Toen ik het doel van de 3FM-actie hoorde vroeg ik me af: past dit wel bij onze school en hoe kan dit doel de kinderen pakken? Maar door twee toevalligheden van de laatste weken kwam het onderwerp ineens heel dichtbij. Ten eerste was daar het nare nieuwsbericht over de koelwagen in Engeland, waarin 39 overleden mensen werden aangetroffen. Even later hadden we op school een project over de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens. De wagen die daarvoor bij onze school kwam, was ook een koelwagen. De achterklep ging open en de kinderen konden erin kijken. Zo kwam de realiteit ineens heel dichtbij. Het triggerde ons en onze leerlingen: daar doen we het voor.”

Menswaardig bestaan

Ook burgemeester Vroomen benadrukt het belang van de actie: “Alleen in Nederland al zijn er jaarlijks zo’n duizend gevallen bekend waarvan sprake is van mensenhandel. Dat moet een halt toegeroepen worden. Het Rode Kruis helpt bijvoorbeeld slachtoffers van loverboys om uit de seksindustrie te komen en hun leven weer op te pakken. Ook mensen die in Nederland gedwongen aan het werk gezet worden en vervolgens hun paspoort en daarmee hun vrijheid in moeten leveren, moeten hulp krijgen. Iedereen heeft recht op een vrij en menswaardig bestaan.”

Foto: Leo van den Berg

 

Lees ook

Betsy Ramerman lijsttrekker CDA Dalfsen

DALFSEN – Bij de algemene ledenvergadering van CDA Dalfsen is Betsy Ramerman uit Lemelerveld definitief …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.