Home / / Arvin Mulder is publieksopwarmer en presentator: ‘Door mijn vader doe ik dit werk’

Arvin Mulder is publieksopwarmer en presentator: ‘Door mijn vader doe ik dit werk’

HILVERSUM – Hij wil mensen ‘de magie van televisie’ laten beleven. Presentator en publieksopwarmer Arvin Mulder (29 jaar), geboren in Hardenberg en opgegroeid in Ommen, stapt als entertainer in de voetsporen van zijn vader. “Door hem ben ik dit werk gaan doen. Hij overleed toen ik zeventien was. Op dat moment besloot ik alles op alles te zetten om hem postuum trots te maken.”

Mulder is de zoon van Hans Mulder en Jeanet Swarts, voormalig eigenaren van het bekende Ommer café De Herberg. “Thuis hadden we een geintje: wie komt er eerder op tv, papa of ik?” haalt Mulder herinneringen op. “Mijn vader heeft dat met gemak gewonnen. Met zijn benefietconcerten verscheen hij bijvoorbeeld regelmatig op TV Oost. Ik ben ontzettend trots zijn zoon te zijn.”

Hillywood
Bij de jonge Mulder zat het entertainen er al vroeg in. Regelmatig zocht hij de bühne op om te zingen of toneelstukjes op te voeren. Toch koos hij niet voor een studie in de richting van amusement of media. “Ik heb een horeca-opleiding gedaan, heel wat anders dus. Acht jaar geleden begon ik als gids bij Hillywood Tours, een treintje dat rondrijdt op het Mediapark in Hilversum. Daardoor kreeg ik de kans mee te kijken tijdens opnames in de studio’s.”

Mulder was verkocht en wist waar zijn toekomst lag. Via een interne opleiding bij RTL Late Night leerde hij het vak van publieksopwarmer. “Twee maanden lang draaide ik vijf avonden per week mee. Eerst luisterde ik alleen mee met een oortje, later mocht ik de mensen in de foyer opwarmen en nog weer later het echte publiek.”

Select gezelschap
Mulder behoort tot een select gezelschap. “Met vijf man doen we alle programma’s. Ik werk niet voor een bepaalde omroep of productiemaatschappij. Ik word als zelfstandige ingehuurd.” Inmiddels ‘doet’ hij verschillende talkshows, zoals Zomer met Art, Beau en talkshow M. Ook vermaakt hij het publiek bij Holland’s Next Top Model, The Voice of Holland, Wie ben ik? en de finales van Wie is de Mol? “Voor de komende editie van de finale van Wie is de Mol? ben ik alweer geboekt.”

Maar wat doet een publieksopwarmer precies? “Voor de meeste mensen is het de eerste keer dat ze in een studio komen. Mijn werk begint daarom al bij hun binnenkomst. Ik zorg dat ze ontspannen. Dat kan door grapjes te maken of anekdotes te vertellen, maar ook door alles duidelijk uit te leggen. Wat zie je allemaal in de studio en waar komen de presentatoren binnen?” Daarna is het Mulders taak de juiste sfeer in de studio te krijgen. “Elk publiek bestaat uit verschillende mensen die elkaar niet kennen: twee uit Groningen, twee uit Overijssel, twee uit Limburg. Ze komen overal vandaan. Ik zorg dat ze één worden, dat ze gezamenlijk het enthousiasme geven dat de show nodig heeft.”

Ons kent ons
Via Ommen, een kort uitstapje naar Amstelveen en een aantal jaren Hengelo streek Mulder vier jaar geleden neer in Hilversum. “Sinds ik hier woon, gaat mijn carrière als een speer. Ik zit dicht bij het vuur. Af en toe drink ik een kop koffie op het mediapark en dan spreek ik al snel mensen. De tv-wereld is eigenlijk een heel klein wereldje, het is hier echt ons kent ons. John de Mol werkt bijvoorbeeld maar met een kleine groep mensen. Als je het goed doet, blijft hij je vragen.”

In Hilversum deelt Mulder een woning met zijn beste vriend Martijn. “Al vier jaar. Hij werkt ook voor de televisie, dus we hebben veel aan elkaar. Mijn vriend woont in Hoogerheide. Nee, we wonen niet samen. Ik ben inmiddels mede-eigenaar van Hillywood Tours en heb zes gidsen in dienst. Daarvoor moet ik vaak op het Mediapark zijn. Ik kan en wil niet weg uit Hilversum.”

OEG
Naast zijn werk als publieksopwarmer presenteert Mulder allerlei evenementen. “Mijn grootste droom is presentator worden. Dan kun je veel meer improviseren. Als RTL Boulevard mij vraagt, zeg ik direct ja. Maar ik geniet nu enorm van de afwisseling die ik in mijn werk heb.” Mulder presenteert onder andere veel modeshows (“waanzinnig om te doen”) en bedrijfsevenementen. Voor de Albert Heijn is hij de vaste presentator voor openingen. “Albert Heijn is zijn winkels aan het restylen. Elke week is er wel ergens een opening of heropening van een filiaal.”

Onlangs praatte hij nog het Ondernemers Eindejaars Gala (OEG) in Ommen aan elkaar. “Verder kom ik niet vaak meer in Ommen. Ik ben onwijs druk en er woont geen familie meer van mij. Mijn vader overleed in 2008 en enkele jaren terug werd mijn moeder getroffen door twee herseninfarcten. Zij heeft veel verzorging nodig en woont tegenwoordig in Lelystad. Ik heb daarom niet echt redenen om nog naar Ommen te gaan. Maar als ik er ben, voelt het direct als thuiskomen.”

Dat hij druk is, is geen understatement. “Vooral deze periode is hectisch. Ik heb momenteel twee tot drie klussen per dag. Het vereist een goede planning, maar het is fantastisch om te doen.”

www.instagram.com/arvinmulder

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.