Home / / STO zet in op versterking van technisch beroepsonderwijs

STO zet in op versterking van technisch beroepsonderwijs

Nieuw project trapt af met bijeenkomst op 21 november

OMMEN – Het Vechtdal College Ommen gaat met het Vechtdal College Hardenberg en Greijdanus Hardenberg samenwerken aan versterking van het technisch beroepsonderwijs in de regio Noordoost Overijssel met het project STO (Sterk Techniek Onderwijs). De Kick-Off van STO Noordoost Overijssel vindt plaats op donderdag 21 november, van 16.30-18.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in Hardenberg.

“Ons doel is dat meer leerlingen kiezen voor een technisch profiel en goed voorbereid zijn op een technische vervolgopleiding in het mbo”, licht projectleider Jan ten Napel toe. Hij geeft aan dat ook de vmbo-scholen in de regio met een D&P profiel (Dienstverlening en Producten) zijn aangesloten bij het project. “We werken samen aan een goed beeld van de vele mogelijkheden in de techniek. We hebben al mooi techniekonderwijs in onze regio maar we hebben ook ambitie. Zo zetten alle vo-scholen in op een programma-aanbod, waarbij leerlingen kennis maken met (nieuwe) technologie.”

Volgens de projectleider hebben veel bedrijven inmiddels al aangegeven een steentje bij te willen dragen. “Ook mbo’s en opleidingsbedrijven zijn aangeraakt. Samen werken we aan de versteviging van het netwerk, waarin we kennis delen en een up-to-date doelmatig onderwijsaanbod in de regio ontwikkelen dat bovendien betekenisvol is.”

Contacten intensiveren

Extra begeleiding in de praktijkruimte is één van de speerpunten. Hierdoor hebben we meer aandacht voor de leerling en wordt ook hybride leren (een combinatie van het schoolse leren met het leren in de beroepspraktijk) mogelijk gemaakt. Leerlingen leren veel binnen de muren van de school, maar de echte praktijk mag natuurlijk niet ontbreken, hiervoor willen we de contacten met het bedrijfsleven intensiveren. Bedrijven stellen betekenisvolle stageplaatsen beschikbaar, denken mee met de ontwikkeling van de leer- en onderwijsplannen (curricula) of bieden gastdocenten aan. Samen werken we aan doorlopende routes van vmbo naar mbo”, aldus ten Napel.

W&T in primair onderwijs

Hij geeft aan dat Wetenschap en Technologie in het primair onderwijs een plaats zal krijgen in het leer- en onderwijsplan. “STO wil samen met het Fablab Hardenberg en de basisscholen uit de regio onderwijs ontwikkelen, waarbij leerlingen in aanraking komen met nieuwe technieken. Daarnaast wil STO basisscholen ontzorgen bij de invoering van Wetenschap en Technisch onderwijs en wil zij zorgdragen voor borging van het programma.”

Tekst: Geke Lensen

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.