Home / / Boek van de week: Polderpolonaise: Nederland getekend

Boek van de week: Polderpolonaise: Nederland getekend

OMMEN – Het Boek van de Week van Bibliotheek Ommen is ‘Polderpolonaise: Nederland getekend’ van Merel Corduwener.

Illustratrice Merel Corduwener wilde een boek maken over Nederland. Een prentenboek voor volwassenen. Ze stapte daarvoor in de trein en doorkruiste het hele land. Vanuit het raam ziet ze het landschap aan zich voorbijtrekken, soms recht als een liniaal, dan weer verstedelijkt. In de trein observeert ze de medereizigers en via een enquête ontlokte ze meer dan 1200 mensen antwoorden op 31 vragen. Die namen geen blad voor de mond, openhartig gaven ze hun mening over Nederland en over elkaar. Het resultaat is een fantastisch boek met prachtige tekeningen en grappige weetjes. Start

Corduwener begint in Flevoland waar in 2014 precies evenveel mannen als vrouwen woonden (weetje). Vervolgens een tekening over twee pagina’s van de NS trein die door de Oostvaardersplassen rijdt (tekening). Dan kijken we vervolgens in de trein, in de stiltecoupé waar iedereen druk zit te kletsen en te bellen (stripvorm). Vervolgens weer een beeld vanuit de trein (tekening) met ganzen op de voorgrond. Gevolgd door de 20 meest voorkomende vogels in Nederland (tekening). Zo gaan we door naar Friesland met Elfstedentocht en een cursus Fierljeppen. Elke provincie komt aan bod, voor Overijssel zijn het Deventer ( oudste huis van Nederland, weetje) en Enschede (Balengebouw, tekening). IJssel

Tussendoor het commentaar van de Nederlanders op het land en op elkaar. Op de vraag “Wat vind je typisch Nederlands” komen als antwoorden onder andere de treurwilg, zeuren over de buren, vitrage , dronken op de fiets kruipen en klagen en er niets aan doen. En op de vraag “Wat vind je de mooiste plek in Nederland” antwoordt een jonge vrouw in Olst: “De IJssel, waar ik elke dag langskom. Ieder uur ziet het er anders uit door de spectaculaire luchten erboven. Elk seizoen een ander landschap waar de rivier doorheen meandert”. Daar kunnen we ons vast in vinden. Cadeau

‘Polderpolonaise’ is een heerlijk boek waarin we soms een spiegel voorgehouden krijgen, soms heel erg om elkaar kunnen lachen, leuke weetjes lezen, elkaar op de hak nemen en ons verwonderen over al die verschillende mensen. Een boek waarin het gewone bijzonder wordt. En een prachtig boek om cadeau te geven met de feestdagen.

Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Herman Boezelman 40 jaar in dienst bij Plastiform

(Advertorial) OMMEN – Afgelopen dinsdag 5 oktober was het 40 jaar geleden dat Herman Boezelman …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.