Home / / Onzichtbare Mensen in Vechtdalse wachtkamers

Onzichtbare Mensen in Vechtdalse wachtkamers

REGIO – In ongeveer 90 wachtruimtes in het Vechtdal is voortaan een exemplaar van het boek ‘Onzichtbare Mensen’ te lezen. Dit met de bedoeling om gelezen te worden tijdens het wachten. Het eerste exemplaar werd donderdag 21 november aangeboden door Thea Dijkema, Ingrid van der Velde en Frits Welink – namens de ‘Stichting Jaar van de Ommerschans’ – aan huisartsenpraktijk Carrousel in Ommen. De stichting is initiatiefneemster van het eerder dit jaar uitgekomen boek over armoede. Volgens de ‘Stichting Jaar van de Ommerschans’ is het nu een goed moment om het boek extra onder de aandacht te brengen via wachtruimtes bij onder andere huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en het ziekenhuis.

Persoonlijke verhalen

Namens de Ommer huisartsenpraktijk werd het eerste boek in ontvangst genomen door de huisartsen Astrid Jansen Holleboom en Michiel Andriessen. Het boek Onzichtbare Mensen bestaat uit korte persoonlijke (fictieve) verhalen van mensen die in Ommerschans geleefd hebben ten tijde van de bedelaarskolonie (200 jaar geleden), gebaseerd op feitelijke gegevens uit de dossiers van de Ommerschans. Daarnaast bevat het verhalen van personen uit de regio die uit ervaring schrijven over hun leven met of in armoede. “De link is gelegd van verleden naar heden. De mensen die in dit boek hun verhaal vertellen wonen of woonden in de regio. De schrijvers en medewerkers aan het boek zijn allen bewoner van het Vechtdal. Het is een mooie afsluiting van het jaar van de Ommerschans”, aldus Thea Dijkema, voorzitter van de ‘Stichting Jaar van de Ommerschans’. “Op deze wijze kan iedereen kennismaken met de geschiedenis van de Ommerschans. Het is goed dat het verhaal wordt doorverteld.”

Lokale geschiedenis

Huisarts Michiel Andriessen onderstreept de woorden van Dijkema: “Lokale geschiedenis vindt iedereen interessant. We werken er dan ook graag aan mee om dit boek in onze wachtkamer te leggen. Wie hier even moet wachten voor een afspraak kan dan even de geschiedenis van de Ommerschans tot zich te nemen”, aldus Andriessen.

Experiment

Als straf- en bedelaarskolonie is Ommerschans één van de in totaal zeven Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid zijn het eerste en wereldwijd het meest grootschalige voorbeeld van een sociaal experiment van armoedebestrijding met behulp van landbouw. Ommerschans was de eerste onvrije kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid: Een experiment van Johannes van den Bosch om de armoede op landelijke schaal te bestrijden. De eerste kolonie is gesticht in 1818 in Frederiksoord. De Ommerschans werd in 1819 toegevoegd.

Michiel Andriessen, Astrid Jansen Holleboom, Thea Dijkema, Ingrid van der Velde en Frits Welink

Tekst/Foto: Harry Woertink

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.