Home / / Mark Rutte in buurtschap Vinkenbuurt

Mark Rutte in buurtschap Vinkenbuurt

(door Gerlant Zielman)

Het was een VVD ‘feestje’ woensdagavond aan de koloniedijk in de Ommer buurtschap Vinkenbuurt, alhoewel VVD statenlid Gert Brommer dat met kracht ontkende. “Het was een bijeenkomst door de VVD georganiseerd voor alle boeren”, stelde hij. Honderden boeren waren naar het bedrijf van melkveehouder en stalinrichter Arno van Spijker gekomen, om de minister-president hun frustraties en zorgen over te brengen. Rond 20.00 uur arriveert Mark Rutte in zijn BMW met chauffeur. Varkenshouder Johnny Hogenkamp uit Oudleusen mocht met een gloedvol betoog het spits afbijten in een lange rij vragen.

Complexe dossiers

Rutte noemde de stikstofcrisis één van de meest complexe dossiers in zijn periode als premier. Wat hem betreft zullen boeren niet worden gedwongen hun bedrijf op te doeken. “Boeren die door willen gaan, kunnen dat. Geld mag niet het probleem zijn. Als er meer geld nodig is, gaan we het zoeken. Er zijn geen taboes”, zei Rutte. “Er is geld zat!” blufte hij weer tegen een andere bezorgde spreker. Herman Overmars uit Broekland stelde: “Mijn ene zoon is al naar Canada gegaan en zal niet terugkomen. Mijn tweede zoon denkt daar nu ook over. En dat allemaal omdat we als boeren in dit land niet meer weten waar we aan toe zijn.” Rutte suste ook deze opmerking. Rolf Roelofs uit Lemelerveld verwachtte weinig nieuws te horen, vertelde hij bij aankomst. Hij kwam voor de sfeer en het even onder elkaar zijn. Roelof Bonte uit Dalfsen zei: “Waar krijg je tegenwoordig nog koffie met cake? Alleen nog op een begrafenis, dus hier.”

Rutte die zich als een vis in het water voelde, bleef alle zorgen erkennen en ontkennen. Het kwam goed maar hij wees ook op de problemen in de bouw en in de economie. Iedereen werkt aan een oplossing en volgende week hebben we die.” Na met iedereen die dat wilde op de foto te zijn gaan, het nuttigen van een glas bier en een gehaktbal, stapte hij tegen 23.30 uur weer in de dikke BMW, die al die tijd met draaiende motor op het erf stikstof had staan uitstoten. En hij vertrok weer naar een volgende crisis.

Ondertekende kamerbrief

De aanwezigen hebben niks nieuws gehoord, er zijn geen harde toezeggingen gedaan en de realiteit is dat er aan het eind van deze week een kamerbrief ligt met de handtekeningen van vier coalitiepartijen. Iedereen weet wat de standpunten van D66 landelijk zijn. Ommenaar Gerrit Wermink stelde aan het eind van de avond: “Er is toch niemand iets wijzer geworden vanavond? En beloftes van Rutte, we weten allemaal dat ze niks waard zijn. Dus vertrouwen? Neen, niet in dit kabinet. Een boer krijgt voor een vergeten handtekening op een mestbon, een dikke boete. Maar de entree voor inbreken in stallen is maar 300 euro……..”, verwijzend naar de activisten uit Boxtel die diezelfde dag voor de rechtbank stonden.

gerlant@regiobode.nl

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

ASC’62 begint te slap aan eerste helft ASC’62 speelde thuis tegen ZAC en verloor met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.